Anže Lebinger

 |  Svet

Obama v Keniji tudi o pravicah istospolno usmerjenih

Barack Obama je zaključil svoj prvi obisk Kenije kot ameriški predsednik. V očetovi domovini so Obamo sprejeli z navdušenjem, srečal se je tudi z nekaterimi svojimi sorodniki. »Sem mnenja, da lahko ljudje v Keniji, posebej mladi, dosežejo vse, kar si želijo,« je naslovil šolarje in študente v Nairobiju in izrazil navdušenje nad napredkom države. Na dvodnevnem obisku se je dotaknil problema korupcije, položaja žensk, etničnih sporov in pravic istospolno usmerjenih.

Obama je poskrbel za nekaj napetosti, ko je na tiskovni konferenci s kenijskim predsednikom govoril o enakopravnosti žensk, ob tem pa dodal, da bi te vrednote morale veljati tudi za drugače spolno usmerjene. Diskriminacija istospolno usmerjenih po mnenju ameriškega predsednika razjeda svoboščine in enakopravnost med ljudmi. Kenijski predsednik Uhuru Kenyatta je odvrnil, da je to v Keniji danes manj pomembno vprašanje, saj se država sooča z drugimi bolj pomembnimi problemi. Ob tem je kenijski predsednik požel aplavz prisotnih. Kljub temu je ameriški predsednik s svojimi besedami dosegel vsaj to, da se bo na to temo v Keniji razvila javna razprava.

Pravice istospolno usmerjenih so sicer v Afriki daleč od tega, da bi bile priznane. Izmed 54 držav je samo Republika Južna Afrika uzakonila pravico do zakonske zveze istospolno usmerjenih. Homofobija je tako rekoč univerzalen problem afriških držav. Številni so Obamo po nastopu pozvali, da spoštuje stališča Afričanov, ki so drugačna od stališč ZDA.

Več navdušenja je bil deležen ob pozivu k odpravi »slabih« tradicij, s čimer je meril predvsem na obravnavanje žensk kot drugorazrednih državljank. Obsodil je nasilje nad ženskami, pohabljanje njihovih genitalij in odločitve nekaterih staršev, da zaradi omejenih sredstev v šolo pošljejo zgolj sinove. »Čeprav je nekaj tradicija, to še ne pomeni, da je prav. Te tradicije so stare stoletja in ne sodijo v 21. stoletje.«

Poleg seksizma je velik problem tudi koruptivnost državnega vodstva. Po indeksu zaznave korupcije je Kenija namreč na 145. mestu med 175 državami. »Korupcija ni samo problem Kenije, je pa problematično dejstvo, da se korupcijo prepogosto prenaša zgolj zaradi tega, ker je tu prisotna od nekdaj,« je izpostavil Obama. Izpostavil je še etnične in plemenske razprtije, ki otežujejo napredek države. »Kenija je na razpotju med številnimi nevarnostmi in na drugi strani pozitivnimi obeti.« Trdno je prepričan v to, da je prihodnost Afrike odvisna od Afričanov in da so mnogi predolgo iskali rešitve drugje. »Na koncu smo vsi sami odgovorni za svojo usodo.«

Obama je nato na obisku v sosednji Etiopiji opozoril na demokratični primanjkljaj v državi. Kot prvi predsednik ZDA bo nagovoril še člane Afriške unije na njenem sedežu v Adis Abebi. Z regionalnimi voditelji bo med drugim govoril tudi o državljanski vojni v Južnem Sudanu, o kateri je v Mladini pisala Darja Kocbek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.