Medvedjev zaključil obisk v Sloveniji

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je sklenil tridnevni obisk v Sloveniji. Potem ko ga je v nedeljo na neformalnem srečanju sprejel predsednik Borut Pahor, se je v ponedeljek na delovnem obisku sešel s premierjem Mirom Cerarjem, obisk pa je zaključil s pogovori s predsednikom DZ Milanom Brglezom. Slovenija je prva članica unije, ki jo je Medvedjev obiskal od začetka zaostritve odnosov z EU pred več kot letom dni.

Medvedjev in Cerar sta največ pozornosti posvetila gospodarskim odnosom in se strinjala, da so sankcije EU proti Rusiji in ruski povračilni ukrepi prizadeli gospodarstvi obeh držav. »Ker sankcij ni začela Rusija, ampak EU, od unije tudi pričakujemo, da jih bo prva ukinila,« je ponovil ruski premier.

Premierja sta se sicer strinjala, da se je blagovna menjava med Slovenijo in Rusijo, ki je leta 2013 dosegla skoraj dve milijardi dolarjev, zmanjšala tudi zaradi padca cen energentov, ne le zaradi sankcij. Slednje po besedah Medvedjeva prispevajo kakih 20 odstotkov, so pa negativen dejavnik, zato je v pogovorih s slovenskim kolegom ponovil stališče, da sankcije zavirajo razvoj in ovirajo gospodarsko sodelovanje.

Medvedjev je izrazil pričakovanje, da bo imela Slovenija še naprej zmerno stališče v okviru EU. Cerar je zagotovil, da bo stališče Slovenije glede sankcij in odnosov do Rusije ostalo enako kot doslej. Če bodo izpolnjeni pogoji za ukinitev sankcij, bo Slovenija po Cerarjevih besedah zadovoljna, da bodo sankcije ukinjene.

Slovenski premier je ruskega kolega seznanil s stališči Slovenije glede Ukrajine, med drugim, da podpira ozemeljsko celovitost Ukrajine in spoštovanje dogovorov iz Minska ter si prizadeva za dialog. Predsednik ruske vlade pa je v pogovorih ponovil stališče Moskve, da konflikta ne bi smeli reševati z vojaškimi sredstvi, temveč z dialogom med vpletenimi stranmi.

Po pogovorih sta Slovenija in Rusija podpisali triletni program o sodelovanju v kulturi, znanosti in športu ter sporazuma o sodelovanju na področju zdravja ter pravosodja. Sklenili so tudi sporazum o skupnem nastopu obeh gospodarstev na tretjih trgih, družba Comita in rusko ministrstvo za energijo pa sta podpisala sporazum s področja obnovljivih virov energije. Slovenija je bila zainteresirana za plinovod Južni tok, ki pa se mu je Rusija odpovedala. Medvedjev je izrazil prepričanje, da bi Slovenija lahko sodelovala pri projektu novega plinovoda Turški tok kot tranzitna država. Pri tem je poudaril, da se bodo morale zainteresirane države same dogovarjati z Brusljem.

Medvedjeva je sprejel tudi predsednik državnega zbora Milan Brglez, s katerim sta se pogovarjala o dvostranskih odnosih. Pri tem sta se dotaknila tudi medparlamentarnih odnosov, ki so po besedah Brgleza dobro razviti, v obeh parlamentih sta ustanovljeni tudi Skupini prijateljstva. Predsednik DZ je ob tem posebej izpostavil pomen rednega medsebojnega dialoga, ki ga je na ravni parlamenta po njegovem mnenju treba še dodatno razvijati.

Obisk ruskega premierja je bil tudi pietetne narave, saj je v nedeljo kot najvišji ruski predstavnik doslej vodil delegacijo Rusije na tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.