Darja Kocbek

 |  Svet

Finančno središče Londona je dobro mesto tudi za pranje denarja

Zaposleni v eni od velebank naj bi prenakazal 1,4 milijona dolarjev. Preden je to storil, je opazil, da je priimek lastnika računa enak priimku obsojenega kriminalca. Imel je prav, preiskava je pokazala, da je kriminalec takoj, ko so ga izpustili iz zapora, organiziral finančne goljufije in pranje denarja. Aretirali so ga na letališču, na računih njegovih podjetij poštnih predalov so zamrznili več kot 20 milijonov dolarjev.

Ta primer je opisan v poročilu skupine Egmont. Ta združuje 150 preiskovalnih organov po svetu, ki se borijo proti čezmejnemu finančnemu kriminalu. Kot poroča Die Zeit, v poročilu ni navedeno, kje se je omenjeni primer zgodil, prav lahko bi to bilo tudi v londonskem finančnem središču City. To središče ni najbolje opremljeno le za legalne finančne posle, ampak tudi za pranje denarja. Velika Britanija je pogosteje kot druge države vpletena v primere finančne kriminalitete.

Ministrica za notranje zadeve Theresa May je zato leta 2013 vse organe za boj proti organiziranemu kriminalu združila pod eno streho v okviru nacionalne agencije za boj proti kriminalu (NCA – National Crime Agency). V začetku letošnjega leta je ponosno sporočila, da je NCA lani pomagala aretirati več kot 3000 oseb, obsoditi 415 kriminalcev, zapleniti 210 ton drog in 700 kosov orožja, iz rok goljufov je rešila 30 milijonov dolarjev. Zakaj ne več, če je prek Velike Britanije na leto opranih več sto milijard dolarjev?

Ker je to boj z mlini na veter, navaja Die Zeit. Med drugim je država zmanjšala sredstva za boj proti pranju denarja. Mnoge banke pa so investirale v boj proti pranju denarja, zato množično poročajo pristojnim organom o sumljivih transakcijah. Toda preiskovalci tem prijavam komajda še sledijo. Težave nastanejo, ko banke zaprosijo za dovoljenje za nadaljevanje preiskave. Takšnih zahtev se na leto nabere 14 tisoč. Izvedenci agencije NCA morajo v tednu dni ugotoviti, ali gre za denar od preprodaje drog, ali pristojni tuji organi kaj vedo o tem, so akterji že znani, kriminalcem še pustiti nadaljevati z delom ali jih že aretirati in transakcijo blokirati.

V primeru blokade je treba v mesecu dni pridobiti sodno odločbo. Goljufi vedo, da je čas za ukrepanje kratek, zato poskrbijo, da roki pretečejo. NCA je šibkejša, kot bi morala biti tudi zato, ker je po trditvah stroke nastala zgolj zaradi varčevanja z denarjem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.