Darja Kocbek

 |  Svet

Putin o čudnem odnosu med EU in ZDA

Evropa se pri političnih odločitvah preveč zanaša na mnenje ZDA, pravi ruski predsednik Vladimir Putin. V pogovoru za švicarsko TV SRF je dejal, da si Rusi želijo Evropo, ki bi močneje kazala svojo neodvisnost in suverenost. »Malo čudno je, da moramo potovati v Washington, če hočemo z našimi evropskimi partnerji razpravljati o naših internih zadevah,« pravi Putin.

Odzval se je tudi na kritike o novem ruskem obrambnem programu. Spomnil je, da so ZDA leta 2001 enostransko odstopile od sporazuma o protibalističnih raketah ABM, ki naj bi bil ključni element mednarodnega sistema varnosti. Ko so ZDA začele vzpostavljati lasten protiraketni sistem, je Rusija po Putinovih besedah dala vedeti, da mora odgovoriti z namenom, da bi ohranila strateško ravnovesje sil.

Rusija želi z novim obrambnim programom zagotoviti varnost sebi in preostalemu svetu. Strateško ravnovesje je namreč dolgo zagotavljalo mir ter preprečevalo konflikte v Evropi in drugod po svetu, trdi ruski predsednik in tako brani nov ruski obrambni program. Rusija po njegovih besedah nima najmanjšega interesa za konfrontacije z drugimi državami, toda včasih je prisiljena braniti svoje interese.

Na svetu je prišlo do prelomnih sprememb javnega mnenja, in sicer tako, da ljudje bolj branijo nacionalne interese, je dejal Putin. Evropa se recimo pravkar sooča s problemom z begunci. »Je Evropa sprejela odločitve, ki so privedle do tega problema? Bodimo odkriti: te odločitve so prišle iz ZDA. In Evropa mora sprejeti posledice,« je dejal Vladimir Putin. To pa ne pomeni, da je treba politiko ZDA demonizirati.

Kot smo pisali, je Putin v omenjenem pogovoru za švicarsko televizijo dejal tudi, da si predsednik nogometne zveze Fifa Sepp Blatter zasluži Nobelovo nagrado>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.