Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Windows 10 na voljo brezplačno

Najnovejša različica operacijskega sistema Windows je že na voljo končnim uporabnikom. Uporabniki sistemov Windows 7 in 8. 1 lahko najnovejšo različico naložijo prek spleta, v kratkem pa bo Windows 10 na voljo tudi samostojno ter v paketu z novimi napravami. Nova različica operacijskega sistema je prvič v zgodovini na voljo brezplačno, saj si pri Microsoftu želijo, da bi se nov operacijski sistem razširil med čim več uporabnikov.

»Želimo, da uporabniki ne potrebujejo Windowsov, ampak da jih imajo radi,« je pred kratkim izjavil prvi mož ameriškega velikana Satya Nadella. Pri Microsoftu so ravno zaradi močne neposredne konkurence podjetij Google in Apple spremenili strategijo ponudbe operacijskega sistema. In čeprav se bo Microsoft s tem odpovedal denarju od prodaje sistemskih nadgradenj, upa, da bi s to potezo zvabil čim večji delež uporabnikov, ki še uporabljajo stare operacijske sisteme. Na Guardianu so zapisali, da naj bi bilo takšnih uporabnikov okoli 1,6 milijarde.

Vrača se prenovljeni gumb start, obenem pa so dodane številne novosti. Izstopata digitalna pomočnica Cortana, ki je odgovor na Applovo Siri in Googlov Google Now, ter nov brskalnik Edge. Windows 10 je zasnovan kot enotna platforma in bo v podobni obliki deloval tudi na mobilnih napravah.

Windows ostaja vodilni operacijski sistem za osebne računalnike. V Sloveniji ga po majskih podatkih medijske agencije Iprom uporablja kar 90 odstotkov uporabnikov. Tisti, ki so si nadgradnjo na Windows 10 rezervirali prek orodja za samodejno posodobitev, bodo prejeli obvestilo, ko bo njihova posodobitev pripravljena za namestitev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.