Anže Lebinger, STA

 |  Politika

Hrvaški sabor soglasno o izstopu iz arbitražnega postopka

V hrvaškem saboru so v razpravi o predlogu vlade, da naj Hrvaška izstopi iz arbitražnega postopka s Slovenijo, predstavniki poslanskih skupin predlog odločno podprli. Kot so poudarjali, je namreč napaka slovenske strani nepopravljiva in treba je zaščititi hrvaške nacionalne interese. Po uvodnem nagovoru premierja Zorana Milanovića, ki je predstavil predlog vlade, je pred poslance v saboru v imenu hrvaške vlade stopila še hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić.

Izpostavila je, da je Hrvaška želela reševati spor o meji s Slovenijo na arbitražnem sodišču, a se je pokazalo, »da je to nemogoče in da bodo morali poiskati drugi način«. Spomnila je na stari hrvaški predlog, da bi spor reševali na Meddržavnem sodišču v Haagu. Pusićeva je zavrnila tezo, da je do izbruha afere zaradi nedovoljene komunikacije med nekdanjim slovenskim arbitrom Jernejem Sekolcem in agentko Simono Drenik prišlo, ker naj bi se arbitražni postopek končal v škodo Hrvaški. »Menim, da je ravno nasprotno. Če bi slovenska stran menila, da lahko dobi vse, kar si želi, sporazuma ne bi kršila. Nimamo težav zaradi arbitražnega sporazuma, ampak zaradi njegove kršitve.«

Sledila je razprava, v kateri so nastopili predstavniki poslanskih skupin v saboru in drug za drugim podprli vladni predlog o izstopu. Hrvaški sabor je nato soglasno izglasoval sklep, s katerim vlado obvezuje, da začne postopek za prekinitev arbitražnega sporazuma. Za je glasovalo vseh 141 prisotnih poslancev. O nameri Hrvaške, da odstopi, smo pred dnevi pisali v Mladini, prav tako pa je o novem piranskem incidentu pisal Borut Mekina.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.