Tamara Kajtazović

 |  Svet

Jane Birkin želi preimenovanje Hermèsove torbice

© Arhiv Mladine

Legendarna Hermèsova torbica Birkin, poimenovana po igralki in pevki Jane Birkin, je v zadnjih treh desetletjih zaradi svoje nedostopnosti in priljubljenosti pri zvezdnicah postala kultna. A nedavno je organizacija aktivistov za pravice živali PETA razkrila okrutno ravnanje s krokodili pri nastanku torbic, zato je Jane Birkin dejala, da ne želi prodaje torbic iz krokodilje kože pod svojim imenom.

Torbice Birkin, katerih cene se gibljejo od nekaj tisoč evrov dalje, ni mogoče preprosto kupiti v trgovini – zanje obstaja večletna čakalna doba in je še posebej priljubljena med zvezdnicami. Po Birkinovi je bila poimenovana od leta 1984 dalje. Tri leta pred tem je Birkinova sedela zraven direktorja Hermèsa Jeana-Louisa Dumasa. Vsebina njene torbice se je raztresla po tleh in pevka je dejala, da težko najde usnjeno torbico, ki ji je všeč. Dumas je zato leta 1984 ustvaril torbico zanjo.

A očitno bo podjetje moralo poiskati novo ime, piše Time. Organizacija aktivistov za pravice živali PETA je namreč objavila pretresljive prakse ravnanja s krokodili in Birkinova se je na razkritje burno odzvala. »Sedaj, ko so me opozorili na kruto ravnanje s krokodili, da lahko nastanejo Hermèsove torbice, ki nosijo moje ime … Sem prosila Hermès, da preimenuje krokodiljo torbico Birkin, dokler ne vzpostavijo boljših praks, ki bodo v skladu z mednarodnimi normami,« je dejala Birkinova.

Podjetje Hermès je v odzivu dejalo, da komentar Birkinove ne bo vplival na dolgoletno prijateljstvo in zaupanje med podjetjem in Birkinovo. »Hermès spoštuje čustva Jane Birkin in je prav tako zgrožen nad nedavno objavljenimi fotografijami trpljenja krokodilov. Preiskava na teksaški kmetiji iz posnetkov že poteka. Vsakršna kršitev pravil bo sankcionirana. Hermès izjavlja, da ta kmetija ne pripada podjetju in da kože teh krokodilov niso uporabljene v izdelavi torbic Birkin,« so zapisali.

V Mladini smo sicer objavili intervju z Jane Birkin, v katerem je z Goranom Kompošem spregovorila o svoji romanci z največjim francoskim pop zvezdnikom Sergeem Gainsbourgom>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.