Anže Lebinger

 |  Družba

Znanstveniki proti razvoju avtonomnega orožja

Več kot 1000 znanstvenikov, raziskovalcev in tehnoloških strokovnjakov je že podpisalo odprto pismo, v katerem svarijo pred nevarnostmi t. i. avtonomnega orožja. Orožja, podobnega strojem iz filmske franšize Terminator. Med podpisniki pisma so Stephen Hawking, ustanovitelj podjetja Tesla Elon Musk in soustanovitelj Appla Steve Wozniak. Podpisani so tudi nekateri slovenski znanstveniki. Pismo je bilo uradno predstavljeno na mednarodni konferenci o umetni inteligenci v Buenos Airesu. Ključno vprašanje za človeštvo danes je: ali pospešeno razvijati avtonomno orožje ali pa ga prepovedati?

Umetna inteligenca je namreč na točki razvoja, ki omogoča uvedbo robotiziranega orožja v naslednjih nekaj letih. V odprtem pismu je avtonomno orožje označeno kot tretja revolucija vojskovanja; za smodnikom in jedrskim orožjem. Kam pelje razvoj orožja, ki ga upravlja umetna inteligenca? »Izid je jasen. Avtonomna orožja so kalašnikovi jutrišnjega dne,« menijo podpisani, s čimer izpostavljajo tudi problematičnost poceni proizvodnje tovrstnega orožja.

»Za jedrsko orožje so potrebne surovine, ki so zelo drage in jih je izjemno težko dobiti, za avtonomna orožja pa bi lahko trdili ravno nasprotno. Zaradi tega bi kmalu po prihodu na tržišče postala široko dostopna in relativno poceni za masovno proizvodnjo. Samo vprašanje časa je, kdaj bi se avtonomno orožje nato znašlo na črnem trgu – v rokah teroristov, diktatorjev in vojskovodij, ki izvršujejo etnična čiščenja.«

V odprtem pismu ugotavljajo, da ima umetna inteligenca sicer velik potencial za pomoč človeštvu in da bi moralo biti prav to izhodišče za nadaljnje delo in raziskave na tem področju. Zaradi tega bi bilo potrebno prepovedati avtonomno orožje, nad katerim človek nima nobenega vpliva. Na argument, da bi lahko takšno orožje nadomestilo številne »prave« vojake, odgovarjajo, da bi se v zameno najverjetneje znižal prag za sprožitev vojaških konfliktov.

Profesor umetne inteligence na univerzi New South Wales Toby Walsh opozarja, da bo potrebno sprejeti pomembno odločitev, ki bo oblikovala našo prihodnost. »Podpiramo različne humanitarne organizacije, ki pozivajo Združene narode, naj uvedejo prepoved uporabe avtonomnega orožja v vojaške namene.« Musk in Hawking opozarjata, da predstavlja umetna inteligenca veliko nevarnost za obstoj človeške rase.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.