Damjana Kolar

 |  Kultura

Tragična zgodba britanske kraljice soula

Od 30. julija dalje je na rednem sporedu Kinodvora na ogled dokumentarec Amy v režiji Asifa Kapadie, ki prikazuje meteorski vzpon in tragični padec britanske kraljice soula Amy Winehouse. Film, ki je navdušil kritike, prinaša doslej nevidene posnetke iz zasebnih arhivov, nikoli slišane pesmi ter številne intervjuje s prijatelji in sorodniki.

Britanska pevka in tekstopiska Amy Winehouse se je z le dvema izdanima albuma Frank (2003) in Back To Black (2006) v zgodovino zapisala kot ena največjih glasbenih ikon našega časa. Občinstvo po vsem svetu je navdušila s kombinacijo surove iskrenosti in izjemne glasbene nadarjenosti ter z glasom, ki so ga opisovali kot mešanico Billie Holiday, Dinah Washington in Sarah Vaughan. Njeno zasebno življenje je kmalu postalo tarča brezobzirnih tabloidov, ki so se skupaj z njenimi težavnimi razmerji in tveganim življenjskim slogom nazadnje izkazali za usodne. Umrla je julija leta 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom, stara le sedemindvajset let.

"To je film o človeku, ki hoče biti ljubljen, o nekom, ki ljubezen potrebuje, a je ne dobi vedno. Amy je zame zelo temačen film o ljubezni. Že zgodaj sem vedel, da bodo pesmi ključne–da bodo predstavljale hrbtenico filma. Ob branju besedil nam je prišlo na misel, da bi naredili nekakšno različico bollywoodskega filma, v kateri bi zgodbo pripovedovali s pomočjo pesmi. Nihče se ni zavedal, kako pomembno in osebno je bilo njeno pisanje. Odgovor je bil ves čas pred nami, a preprosto nismo prisluhnili dovolj pozorno. Naš cilj je bil odkriti pomen za besedami," je zapisal režiser.

Britanski režiser indijskega porekla Asif Kapadia je za svoj celovečerni igrani prvenec The Warrior (2001) prejel nagrado BAFTA za najboljši britanski film. Leta 2010 je posnel dokumentarec Senna o brazilskem šampionu formule ena Ayrtonu Senni, ki si je poleg pohvale kritikov in številnih drugih priznanj, prislužil dve nagradi BAFTA ter tako postal finančno najuspešnejši britanski dokumentarec vseh časov.

Film Amy je sicer v aktualni številke Mladine recenziral tudi Marcel Štefančič, jr., tudi avtor preglednega članka o Winehousovi, objavljenega kmalu po njeni smrti.