Damjana Kolar

 |  Kultura

40. letnica kultnega albuma Horses

V ljubljanskih Križankah bo 2. avgusta ob 20.30 nastopila Patti Smith, ameriška glasbenica, pesnica, botra punka, borka za pravice, aktivistka, ki je s svojim ustvarjanjem odločilno vplivala na podobo rock glasbe od 70-ih let pa vse do danes. Njeno ime je postalo sinonim za preplet poezije in rock glasbe, nekonvencionalnosti in boja proti sistemu, predvsem pa je širnemu svetu pokazala, da ženska enakopravnost velja tako na odru kot pred njim. V Ljubljani je prvič nastopila julija 2001, tokrat pa k nam prihaja v okviru svetovne turneje ob 40. letnici prvega albuma Horses (1975), ki ga bo s spremljevalno skupino predstavila v celoti, verjeteno pa lahko pričakujemo tudi ostale skladbe iz njene bogate kariere.

"Triakordni rock, zlit z močjo besede" - tako je Smithova opisala svojo glasbo ob izidu svojega slavnega prvega albuma Horses; združevanje govorjene in pete umetnosti je nadaljevala v svojem očarujočem in zaklinjajočem načinu petja, ki ga je moč slišati vse do njenih najnoveših plošč iz 90-ih: Gone Again (1996), Peace And Noise (1997) Gung Ho (2000). Patti je nemogoče spraviti v kategorije; lahkotno se giblje med literarnimi in glasbenimi svetovi, vselej nepredvidljiva in zavzeta ter zvesta svoji umetniški viziji.

Po hipijevsko obarvanih, optimističnih 60-ih in dokončnemu razkroju idealiziranega ameriškega sna po vietnamski vojni, se je Amerika znašla na političnemu in kulturnemu prepihu. Ta poligon je bil kot nalašč ustvarjen za Patti Smith, ki je pridrvela na plano, odeta v barve ulične poezije, urbane senzibilnosti in nakazala novo glasbeno smer, ki je za vedno spremenila svet glasbe.

V drugi polovici 70-ih, ko se je na sceni pojavil punk, že pred "uradno eksplozijo" pa je  Smithova izdala svoj prvenec "Horses," njen kritiško najbolje sprejet album, ki se je uvrstil med sto najboljših albumov vseh časov in je služil kot "neke vrste katalizator za celotno vzhodno-obalno punk in new wave sceno."

Patti Smith, ki je v svoji bogati karieri izdala enajst studijskih albumov (zadnji je Banga iz leta 2012), je korenito vplivala na razvoj newyorške in globalne glasbene scene, ter med drugim vplivala na glasbene izvajalce kot so: Ramones, Madonna, Bruce Springsteen, Sonic Youth, PJ Harvey, R.E.M., Courtney Love, Pretenders, Television.

O Patti Smith, njeni življenjski poti in vplivu na generacije mlajših glasbenikov je nedavno v tiskani Mladini pisal tudi Veljko Njegovan.