Anže Lebinger

 |  Družba

Velika Britanija ostreje nad debelost 

Britanija se želi z novo strategijo spopasti z epidemijo debelosti. Britanski premier David Cameron bo s pomočjo Dame Carol Black z ministrstva za zdravje ocenil različne možnosti zniževanja deleža debelosti ter odvisnosti od drog in alkohola. Med potencialnimi ukrepi je tudi neizplačilo nadomestila tistim, ki zavračajo zdravljenje. Odzivi v Veliki Britaniji že opozarjajo na to, da davek na debelost morda ni pravi način spoprijemanja z debelostjoUkinjanje dodatkov za prekomerno težke in alkoholike bi lahko pripomoglo k sprejemanju zdravljenja, ampak obdavčitev mastne hrane bi bila za nekatere nazadnjaška in nestrpna. Britanska vlada je bila zaradi politike glede debelosti na udaru že februarja, po drugi strani pa statistika tako s finančnega, in še toliko bolj s človeškega vidika, zahteva bolj učinkovite ukrepe.

Ministrstvo za zdravje ocenjuje, da na letni ravni debelost in z njo povezane zdravstvene težave britansko gospodarstvo stanejo 45 milijard evrov. Nedavna študija ameriškega svetovalnega podjetja McKinsey and Company pa razkriva, da problematika Britance stane še več, in sicer 67 milijard evrov na leto. Britanska vlada – za primerjavo – ocenjuje strošek alkoholizma za zdravstveno blagajno na 30 milijard evrov letno. Osredotočenost na preprečevanje in ne samo zdravljenje teh bolezni bi pomenila znatne prihranke.

Kaj pa pomenijo te številke na ravni posameznikov? Približno 90 tisoč ljudi dobiva denarno nadomestilo za bolezni povezane predvsem z njihovo odvisnostjo od drog ali alkohola, 1800 pa je tistih, ki pridobivajo nadomestilo zaradi zdravstvenih težav povezanih z debelostjo. Njihovo največje upanje za izhod iz začaranega kroga odvisnosti je zdravljenje. Grožnja odvzema nadomestila bi lahko bila učinkovito sredstvo pri ljudeh, ki se zaradi finančne koristi pretvarjajo, da so bolni. V Veliki Britaniji je po podatkih študije, objavljene v Guardianu, prekomerno težkih 67 procentov moških in 57 procentov žensk. Prav tako pa se z debelostjo spopada več kot četrtina otrok.  

V odzivu na načrte vlade je Toby Young za spletno stran britanskega Telegrapha zapisal, da je davek na debelost skrajna meja. Po njegovem mnenju bi davek sicer lahko zmanjšal delež debelih, po drugi strani pa bi kaznoval ljudi, ki jejo hrano z visoko vsebnostjo maščob ali sladkorja v razumnih količinah. Sprašuje se: zakaj bi morali vsi, ki si kupijo čokoladico ali hamburger, nositi finančno breme, ki ga državi prinaša zdravljenje bolezni povezanih z debelostjo? Nekateri tako že primerjajo davek na debelost z visokimi davki na tobak. Toda kadilci poleg svojega ogrožajo tudi zdravje drugih. Obolelih zaradi bolezni povezanih s kajenjem je tudi sicer neprimerljivo več.

Britanska vlada bo sedaj najprej skušala bolj natančno oceniti, kakšno breme nosi državni proračun zaradi problematične debelosti in z njo povezanih bolezni, nato pa pripraviti program, ki bo kar najbolj učinkovito poskrbel za prihodnje izboljšanje zdravstvenega stanja Britancev. Prekomerno težkim med drugim grozi, da bi se jim 140 evrov nadomestila zmanjšalo ali v celoti ukinilo, če ne bi izgubili teže oziroma bi še naprej zavračali zdravljenje.

David Cameron je dejal, da je cilj novega programa, da ljudje dejansko poiščejo pomoč. »Vsem je potrebno dati možnost boljšega življenja, kar za nekatere pomeni, da se morajo pred vsem drugim spoprijeti z zdravstvenimi težavami. Moramo pa se tudi vprašati, kaj je potrebno narediti, ko ljudje preprosto zavrnejo pomoč, hkrati pa pričakujejo, da bodo davkoplačevalci še naprej financirali njihova nadomestila. V obdobju petih let je potrebno poskrbeti, da karseda veliko Britancev ne bo več potrebovalo nadomestil za bolezen.«

V Mladini smo med drugim pisali o davku na sladke pijače. Prav tako smo pisali o naraščanju debelosti v državah v razvoju, ki je z 250 milijonov naraslo na eno milijardo v manj kot treh desetletjih. O predsodkih, ki jih spremlja debelost, pa je bila odkrita režiserka Ivana Djilas.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.