Cinven ne želi nadaljevati pogajanj za Telekom, postopek prodaje končan

© Uroš Abram

Britanski investicijski sklad Cinven, edini ponudnik za nakup 72,75-odstotnega deleža Telekoma Slovenije, ne želi nadaljevati pogajanj za zaključek prodajnega postopka, so sporočili iz Slovenskega državnega holdinga (SDH) in dodali, da je s tem postopek prodaje Telekoma uradno zaključen. Cinven jim je v dopisu sporočil, da ob upoštevanju več pomembnih dogodkov, ki so se zgodili od junijske ponudbe za nakup Telekoma Slovenije, transakcija zanj ni več ekonomsko vzdržna.

Po besedah Cinvena so se zaradi zaostrenih razmer na finančnih trgih povečali stroški financiranja, kar negativno vpliva na celoten postopek. Prav tako kot enega izmed glavnih razlogov v Cinvenu po navedbah SDH navajajo zelo negotovo poslovno okolje, v katerem posluje Telekom Slovenije, ter izpostavljajo kompleksnost političnega okolja v Sloveniji, kakor tudi močno odmevnost, ki jo je ta prodajni postopek imel v javnosti. Poleg tega Cinven na podlagi dosedanjih ukrepov slovenskega regulatorja trga telekomunikacij ocenjuje, da regulatorno okolje na področju investicij za Telekom Slovenije ne bo vzpodbudno.

Na odločitev investicijskega sklada so vplivale tudi neugodne spremembe predpisov EU o mednarodnem gostovanju ter spremembe v poslovanju družbe, ki ne bodo pozitivno vplivale na rezultate, in ki jih Cinven v svoji ponudbi ni upošteval.

Zaradi naštetih razlogov naj Cinven ne bi mogel uresničiti načrtov, ki jih je v določenem časovnem obdobju imel kot potencialni investitor v Telekom Slovenije.

SDH bo v naslednjem obdobju proučil možnosti glede nadaljnjih korakov upravljanja naložbe v Telekom Slovenje. V strategiji je glede Telekoma zapisano, da je ta določen za portfeljsko naložbo na podlagi sklepa državnega zbora z dne 21. junija 2013 in da se prodajni postopek družbe nadaljuje tudi na podlagi te strategije. V primeru nesprejemljive ponudbe se bodo proučili drugi alternativni scenariji. V osnutku strategije se je kot alternativen scenarij omenjalo postopno uvrstitev delnic na mednarodni kapitalski trg.

Na odločitev Cinvena glede nadaljevanja pogovorov za Telekom se je čakalo, odkar je makedonska komisija za varstvo konkurence je v začetku julija odobrila združitev Telekomove makedonske družbe One z operaterjem Vip v lasti Telekoma Austria. S tem je bila odpravljena glavna ovira, zaradi katere je junija prišlo do zamrznitve pogajanj za prodajo Telekoma skladu Cinven, smo pisali na spletnih straneh Mladine

Kot smo pisali v Mladini, smo pridobili analizo, ki kaže, da naj bi bila srednja vrednost Telekomove delnice 190,9 evra, ocenjena vrednost Telekoma pa 1,671 milijarde evrov. Ali z drugimi besedami, skoraj dvakrat več, za kolikor ga je nameravala Cinvenu prodati vlada oziroma SDH. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.