Filip Draženović

 |  Svet

Nemška TV voditeljica jasno in glasno spregovorila o pomoči beguncem

Nemška TV voditeljica Anja Reschke je pred nekaj dnevi ostro obsodila vse, ki nasprotujejo strpni politiki do beguncev. Komentar Reschkejeve, ki ga je objavila nemška regionalna televizija NDR, je sprožil izjemno veliko odzivov, še posebej na družbenih omrežjih, narasla je tudi gledanost oddaje. 43-letna novinarka je v hipu postala glavna zvezda nemških televizij in časopisov. Opozorila je, da se avtorji rasističnih sporočil ne skrivajo za lažnimi psevdonimi, ampak svoja stališča izražajo povsem javno. Sovražni govor je postal sprejemljiv, mnogim se komentarji »naj se vsi utopijo v morju« ne zdijo problematični, odzivi medijskih hiš na rasistične izpade pa so po njenem mnenju premedli in neodločni.

Reschkejeva je pozvala Nemce naj odločneje ukrepajo proti rasističnim sporočilom. Njen komentar je prišel le dan za tem, ko je vodja obveščevalne službe Hans-Georg Maassen opozoril, da manjša skupina neonacistov organizira več novih napadov. Že pozimi je bilo sicer v Nemčiji zaznati naraščanje desničarskega ekstremizma, smo poročali na spletnih straneh Mladine. Nemška varnostna agencija ocenjuje, da je v državi približno 22.000 desničarskih skrajnežev, od česar jih je skoraj četrtina neonacistov. Časopis Die Welt je na svoji spletni strani izdelal karto Nemčije, na kateri so prikazane protiazilantske demonstracije in napadi na azilante. V prvi polovici leta so zabeležili 200 napadov na prosilce za azil.

Tudi v zadnjih dneh je Nemčijo pretreslo več rasistično motiviranih napadov na begunce in begunske domove. Zadnje take demonstracije so potekale v saškem mestu Freital, kjer so domačini nasprotovali naselitvi 380 azilantov v lokalni hotel. Ravno v novih nemških zveznih deželah, ki so nastale po združitvi vzhodne in zahodne Nemčije, je odklon do tujcev še posebej velik. Prebivalce je strah, da jim bojo tujci odvzeli delo ter uničili njihovo kulturo. Večina jih sicer ne pripada skrajnim nacionalističnim in neonacističnim skupinam.

Süddeutsche Zeitung ob tem opozarja na neurejene bivalne razmere v begunskih centrih. Nemčija se namreč sooča s pomanjkanjem namestitvenih možnosti. Sedaj začasno begunce nameščajo v šole in šotorska naselja, a bližajoči se začetek šole in s tem tudi jeseni bo onemogočil tako vrsto nastanitve. Podobne težave imajo tudi druge evropske države, Avstrija je recimo pred dnevi do nadaljnjega omejila naseljevanje migrantov v največji azilni center v Traiskirchnu.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.