Anže Lebinger

 |  Svet

Lev Cecil in ameriški zobozdravnik

»Levji morilec,« so besede, ki so pričakale Walterja Palmerja ob obisku njegovega počitniškega domovanja. Z napisom in raztresenim prašičjim mesom so floridsko stanovanje ameriškega zobozdravnika označili jezni protestniki. Trenutno najbolj znani zobozdravnik je v Zimbabveju ubil zaščitenega in  zelo popularnega črnogrivega leva Cecila. Družbena omrežja so mu zatem napovedala vojno, nekateri Američani pa bi ga najraje izgnali iz države. Zimbabve zahteva izročitev.

Ameriški zobozdravnik iz Minnesote je zatem, ko je izvedel, kaj je storil, odhitel v ZDA. Sporočil je, da mu je žal, za lov je v Zimbabveju sicer najel profesionalne lovske vodnike. Ti so priskrbeli vse ustrezne dokumente, za lov pa je domnevno plačal 50 tisoč dolarjev. 13-letni Cecil je bil s svojo črno grivo, ki je redkost med velikimi mačkami, znamenitost narodnega parka Hwange. Lovci so ga najprej zvabili iz rezervata, Palmer se ga je nato lotil z lokom in puščico, vendar je samec preživel. Poldrugi dan kasneje ga je nato znova izsledil in pokončal s puško.

Dogodkom je sledila internetna gonja zoper zdravnika: podpisovanje peticij in obleganje njegovega doma. Oglasila se je tudi organizacija za zaščito pravic živali Peta. Človek bi mislil, da je bil nesrečni Američan edini lovec divjih živali. In čeprav so stvari ušle iz rok, so se po drugi strani pričeli pozitivni premiki, ki se brez tako burnega odziva na družbenih omrežjih verjetno ne bi zgodili. Ameriška letalska družba Delta, ki skrbi za največ poletov v Afriko, je naznanila prepoved prevoza živalskih trofej. Tako se je pridružila Lufthansi, družbi Emirates in South African Airways. Letalske družbe so sicer prevažale trofeje levov, leopardov, slonov, nosorogov, bizonov, žiraf itd.

Kljub bilateralni pogodbi o izročitvi med državama, Američani Walterja Palmerja verjetno ne bodo izročili, sojenje organizatorju lova Theu Bronkhurstu pa je bilo prestavljeno na september. Tako bodo imeli odvetniki več časa za pripravo. Bronkhurst je obtožnico označil kot neresno. Ker po mnenju tožilstva ni preprečil nezakoniti lov, mu grozi do 15 let zaporne kazni.

V dogajanje se je vključila tudi Velika Britanija. Britanski minister za okolje Rory Stewart je že napovedal ponoven razmislek glede prepovedi uvoza živalskih trofej. Hkrati je pojasnil, da so tudi na strani za lovljenje argumenti, ki jih ne gre zanemariti. Zakoniti lov predstavlja velik finančni delež dohodkov za mnoge afriške države. Britanska vlada pojasnjuje, da je bilo v zadnjem letu izdanih 61 uvoznih dovoljenj, uvoženih pa je bilo 16 trofej. Nekaj več kot sedem milijonov evrov bo Velika Britanija sedaj namenila omejevanju nezakonite trgovine z divjimi živalmi. Stewart je ob tem dejal, »da popolnoma obsojajo situacijo z levom Cecilom«, vendar ne morejo obljubiti prepovedi uvoza trofej.

Edina dobra stvar te zgodbe po mnenju ministra je ponovna obuditev javne razprave o krivolovu. Divji lovci pobijejo v južni Afriki prek tisoč nosorogov in več kot 20 tisoč afriških slonov vsako leto. Krivolov poleg tega iztreblja številne ogrožene vrste. V Kongu se redči populacija gorskih goril v nacionalnem parku Virunga, kar je prikazano v istoimenskem dokumentarnem filmu režiserja Orlanda von Einsiedla. Prepovedano trgovanje po ocenah Združenih narodov obsega 45–135 milijard evrov na letni ravni. Tako ni nič čudnega, da so se na prepovedi letalskih družb že odzvale številne afriške države, ki si ne želijo odpovedati dobičku od lova na divje živali.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.