Filip Draženović

 |  Svet

Obletnico smrti Michaela Browna obeležili nemiri v Fergusonu

© Profimedia

V Fergusonu je včeraj potekalo zborovanje v spomin na tragično preminulega Michaela Browna, ki ga je 9. avgusta lani policist ustrelil s 6 kroglami, potem, ko naj bi ta ukradel cigarete in grozil prodajalcu. Mirno zborovanje se je v večernih urah sprevrglo v oborožen spopad s policijo. Protestniki so zasedli ulice in vzklikali slogane, kot so: »Roke gor, ne streljajte!« in »Za koga to počnemo? To počnemo za Mika Browna.« Najmanj en človek je bil ustreljen s strani policije, odjeknilo pa naj bi okoli 20 strelov.

Spomnimo naj, da je velika porota okrožja mesta St. Louis odločila, da proti belopoltemu policistu, ki je ustrelil neoboroženega najstnika Michaela Browna, ne bo podala obtožnice.  Podobno niso sodili niti varnostniku Georgu Zimmermanu, ki je leta 2013 na Floridi ustrelili neoboroženega temnopoltega najstnika Treyvona Martina.

V ZDA se kljub številnim protestom ni veliko spremenilo. V zadnjem času je odmevalo več različnih strelskih spopadov policije z neoboroženimi državljani, večinoma mladimi temnopoltimi moški. Po tragičnih dogodkih se je odprla debata o neenakopravni obravnavi policistov do temnopoltih. Zvezno pravosodno ministrstvo je po Brownovi smrti uvedlo preiskavo zaradi morebitnih kršitev državljanskih pravic. O tem je za Mladino pisala Tamara Kajtazović.  Poročilo ugotavlja, da je bilo od leta 2012 do 2014 med aretiranimi v Fergusonu kar 93 odstotkov temnopoltih – kljub temu, da je skupno le 67 odstotkov prebivalstva v mestu temnopoltega. Prav tako je bilo med tistimi, ki jih je policija ustavila v prometu, 85 odstotkov temnopoltih.

V ZDA je v zadnjem času zaznati porast vseh vrst rasističnih napadov. Rasistično motiviran je bil junijski napad na episkopalno afriško cerkev v Južni Karolini. Proteste med belimi rasisti je sprožila tudi odločitev oblasti Južne Karoline, da odstranijo zastavo konfederacije. V začetku julija je v zveznih deželah Južni Karolini, Tennesseeju, Georgii in Severni Karolini več neznanih storilcev požgalo črnske cerkve. Olje na ogenj prilivajo konservativni mediji in politiki, ki strašijo, da bo Obama belcem pobral orožje.

Na rasistične izpade se je po smrti Treyvona Martina odzval tudi predsednik Barack Obama »Zelo malo afroameriških mož v tej državi še ni doživelo, da so jim med opravljanjem nakupov sledili. To vključuje tudi mene. In zelo malo temnopoltih moških v ZDA še nima izkušnje s tem, da se je ženska v dvigalu, v katerega so vstopili, naenkrat trdno oklenila torbice in zadrževala dih, vse dokler ni izstopila. Ne bi rad pretiraval, a dejstvo je, da te vrste izkušnje vplivajo nam povedo, kako afroameriška skupnost interpretira dogodke v Floridi.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.