Anže Lebinger

, 07:05  |  Kultura

Medtem ko so mu odstranjevali tumor, je prepeval Schubertove pesmi

awake craniotomy with singing and talking

Operni pevec Ambrož Bajec-Lapajne je na svojem youtube kanalu objavil posnetek lanskoletne operacije na možganih. V Univerzitetnem medicinskem centru v Utrechtu so mu odstranili tumor. Med kirurškim posegom je slovenski operni pevec prepeval Schubertove pesmi iz cikla Zimsko popotovanje. Pod videom je zapisal, da se je za to odločil po priporočilu nevrokirurga, saj naj bi s tem zmanjšal možnosti za zaplete po operaciji.

Pri tovrstnih zapletenih posegih namreč obstaja velika možnost poškodb možganov, zaradi česar bi se lahko slovenskemu opernemu pevcu predčasno zaključila glasbena kariera. Zakaj ravno Schubert? Ker naj bi bil idealen za preverjanje glasovnega razpona in zmožnosti prepoznave prehodov. Bajec-Lapajne tiste, ki si nameravajo posnetek ogledati, opozarja na dogajanje od 2:40 minute naprej. Posnetek sicer ni nazoren, saj je delo kirurgov zakrito. Vidimo pa lahko, kako ga čez celotno operacijo vodi in pomirja medicinska sestra. Poseg je bil uspešen in ni pustil trajnih posledic. Dobro leto kasneje nadaljuje s kariero opernega pevca.

Slovenski operni pevec ni edini glasbenik, ki se je soočil z možnostjo, da ostane brez svojega glasu. Mirror je v mesecu maju poročal o uspešni operaciji popularnega britanskega pevca Sama Smitha. Smith, znan po pesmih Stay With Me in I'm Not The Only One, je moral zaradi operacije glasilk odpovedati koncerte na Japonskem in v Avstraliji. Poseg je opravil dr. Steven Zeitels, ki je pri enakih težavah že pomagal pevcu skupine Aerosmith Stevenu Tylerju, ameriškemu pevcu Lionelu Richieju in angleški pevki Adele.

Na nevarnosti tovrstnih posegov pa opozarja primer z oskarjem in tonyjem nagrajene igralke in pevke Julie Andrews, ki znana predvsem po vlogi v filmskih mjuziklih Moje pesmi, moje sanje in Mary Poppins. Njen glas se ji po spodleteli operaciji leta 1997 ni povrnil v celoti. Za spletno stran The Telegraph je povedala, da je svoj glas znova našla v pisanju knjig in režiranju gledaliških predstav.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.