Neža Mlakar

, 07:10  |  Politika

Se nekateri ameriški demokrati odpovedujejo očetoma naroda?

© FairFaxDemocrats.org

Skoraj stoletje že ameriški demokrati kot ustanovitelja njihove stranke častijo dva človeka – Thomasa Jeffersona in Andrewa Jacksona. A demokrati iz zveznih držav Georgia, Iowa, Missouri in Connecticut so se odločili, da prireditev, med katerimi je popularna predvsem Jefferson-Jackson večerja, ne bodo več imenovali po njiju, saj bivša predsednika ZDA »že dolgo ne predstavljata več, kar pomeni biti demokrat«.

Politični kandidati v spomin na oba predsednika letno prirejajo Jefferson-Jackson prireditve. To so večinoma večerje, na katerih imajo govore, zbirajo denar ter slavijo preteklost in prihodnost demokratičnih strank. A ti rituali so si v nasprotju s sodobno demokratsko stranko, ki si bolj prizadeva za rasno in spolno vključevanje kot čaščenje zgodovine, pišejo v New York Timesu.

Zaradi Jeffersonovega in Jacksonovega odnosa do sužnjev in Indijancev nekateri demokrati postopno, korak za korakom, odstranjujejo njuno ime iz podobnih družabnih dogodkov strank. Oba sta bila namreč lastnika sužnjev, Jackson pa je izvedel dolgotrajno, nasilno kampanjo odstranjevanja ameriških Indijancev iz južne Amerike.

Nazadnje se je procesu spreminjanja imena Jefferson-Jackson večerje pridružila Iowa. »Današnji glas potrjuje, da naša stranka verjame, da je pomembno, da se ime večerje spremeni in se ga uskladi z vrednotami naše sodobne demokratske stranke, ki se glasijo: vključenost, raznolikost in enakost,« je dejala predsednica njihove demokratske stranke Andy McGuire.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.