Najboljša soseda

Politike in širšo javnost na obeh straneh slovensko-hrvaške meje želim spomniti na nekaj dejstev, ki bi morala biti upoštevana pri določanju meje med Slovenijo in Hrvaško, ko je govor o meji na morju in o »katastru pri Dragonji«. S to besedno zvezo je namreč prejšnji slovenski arbiter med objavljenim prisluškovanim pogovorom s prav tako odstopljeno agentko imenoval slovensko ozemlje ob levem bregu Dragonje, katero si je leta 1991 prilastila Hrvaška.

1. V začetku leta 2010 je tedanji hrvaški predsednik Stipe Mesić pred odhodom v pokoj dal intervju dopisnici TVS Nataši Prislan. Med drugim je izjavil, da je bila leta 1991 dotedanja administrativna meja med SR Hrvaško in SR Slovenijo določena kot meddržavna meja.

2. Na šolskem zemljevidu LR Slovenije (stenskem in v formatu A3), ki ga je v začetku šestdesetih let prejšnjega stoletja izdelala založba Učila v Zagrebu, je bila morska meja med LRS in LRH v Piranskem zalivu narisana približno tam, kjer je bila narisana tudi na karti Drnovšek-Račanovega sporazuma.

3. Leta 1985 sta Mladinska knjiga in Geodetski zavod SRS izdala izletniško karto Slovenska Obala in zaledje v merilu 1:50000. Na tej karti je jasno narisano, kje je na danes spornem ozemlju ob levem bregu Dragonja potekala republiška meja med SRS in SRH. Tedaj − leta 1985 − se nikomur ob Dragonji (ne na levem in ne na desnem bregu) še ni sanjalo, da bo že leta 1991 ta meja postala državna meja. Povedano po domače: »Jorasovo ozemlje« na levem bregu Dragonje je narisano v mejah SR Slovenije.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.