Darja Kocbek

, 07:05  |  Ekonomija

OECD zahteva strožje davčne kontrole super bogatih

Sedež OECD-ja v Parizu

Sedež OECD-ja v Parizu
© www.oecd.org

Veliko industrijskih in hitro rastočih držav ne preverja dovolj davčnih napovedi premožnih. V poročilu Tax Administration 2015 na to opozarjajo analitiki organizacije OECD. Po njihovih podatkih ima 85 odstotkov od 56 v raziskavo vključenih držav posebne oddelke in organe, ki pozorno spremljajo davčne transferje velikih podjetij. Ko pa gre za natančnejše spremljanje in preverjanje posameznikov, ki imajo pod palcem več kot 1 milijon dolarjev, pa niso tako pozorne. Samo 30 odstotkov v raziskavo vključenih držav ima namreč posebne oddelke z davčnimi specialisti za premožne davkoplačevalce. To je raziskovalce OECD presenetilo predvsem zato, ker je v zadnjih letih premoženje najbogatejših najbolj naraslo.

OECD je že leta 2009 pozvala države članice naj vzpostavijo posebne oddelke z davčnimi specialisti za davčno spremljanje svojih najbolj premožnih državljanov. V petih letih večina tega nasveta ni upoštevala. Pa bi ga bilo treba, pravijo na OECD, saj ti posamezniki hitreje kot navadni državljani najdejo poti za izogibanje plačilu davkov. Od tega, kako uspešno zna država bogatim državljanom pobrati davke, je odvisna integriteta njenega davčnega sistema, pojasnjujejo izvedenci OECD. Zato državam, ki jih do zdaj še niso poslušale, vnovič polagajo na srce, naj ustanovijo posebne oddelke s specialisti za natančnejše spremljanje in preverjanje premožnih davkoplačevalcev.

Ljudi, ki imajo več kot 1 milijon dolarjev premoženja, je namreč vedno več. Po podatkih iz poročila Global Wealth 2015, ki so ga pripravili v svetovalni hiši Boston Consulting, se je lani število milijonarjev na svetu povečalo s 15 na 17 milijonov. V lasti so imeli 41 odstotkov vsega premoženja na svetu, kar je še za eno odstotno točko več kot leta 2013.

Po podatkih OECD imajo zdaj ustrezno organizirane posebne oddelke za davčno obravnavo premožnih le Avstralija, ZDA, Velika Britanija, Indonezija in Grčija. Zadnja je ta oddelek ustanovila leta 2013 kot del ukrepov, ki jih je v zameno za finančno pomoč zahtevala trojka mednarodnih posojilodajalcev. V njem je 125 davčnih izvedencev, ki jim je z zapletenimi ukrepi od milijonarjev uspelo izterjati 73 milijonov evrov. V Avstraliji je 300 davčnih izvedencev iz tamkajšnjih super bogatih iztisnilo 1,1 milijarde dolarjev, v Veliki Britaniji pa je 375 davčnih specialistov zagotovilo, da so tamkajšnji milijonarji nakazali državi 222 milijona funtov, poroča Frankfurter Allgemeine.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.