Tea Wutte

, 07:06  |  Družba

Kmalu: demografski vzpon Indije in nazadovanje Kitajske

Kitajska, država z največ prebivalci na svetu, se bo kmalu soočila z »demografskim sodnim dnem.« Do leta 2022 in najverjetneje še prej bo Indija presegla Kitajsko in postala država z največjim številom prebivalstva na svetu. S tem bo Indija Kitajski odvzela status, ki ga je imela najmanj tri stoletja in verjetno celo skozi vso znano človeško zgodovino. Ko se bo to zgodilo, bo demografski padec Kitajske hiter. Po dosedanjih napovedih poročila OZN o rasti prebivalstva bo Kitajska imela največ prebivalstva leta 2028 (po najnovejši projekciji pa celo leta 2022), ko bo na Kitajskem živelo 1,42 milijarde ljudi. Toda že ob koncu stoletja bo na kitajskem živela »samo« še okoli milijarda ljudi.

Po drugi strani ima Indija svetlo demografsko prihodnost. Od tega trenutka pa do leta 2050 nobena druga država ne bo prispevala tako zelo k naraščanju števila prebivalstva kot Indija. Največj prebivalcev bo Indija imela leta 2068, ko bo v Indiji, tej »največji demokraciji na svetu«, kot Indijci radi ponosno poudarjajo, živelo 1,75 milijarde ljudi. Kitajska bo imela v tem trenutku kar 541 milijonov prebivalcev manj. Razlike bodo vidne tudi pri tem, kar je za narodno gospodarstvo najpomembnejše – za delo sposobnemu delu prebivalstva. Do sredine stoletja bo v Indiji živelo 1,05 milijarde za delo sposobnih Indijcev, 375 milijonov več kot na Kitajskem. Ob tem bo tudi indijski demografski profil skoraj popoln. Do leta 2050 bo povprečna starost prebivalstva v Indiji samo 37,7 let, na Kitajskem pa 49,6 let. Tudi odstotek ljudi starejših od 65 let bo višji na Kitajskem (27,6 odstotka) kot v Indiji (13,7 odstotka).

Kitajsko ob tem najverjetneje demografski upad čaka še prej kot so napovedovale dosedanje raziskave. Po dosedanjih napovedih naj bi namreč Kitajska največje število prebivalstva dosegla leta 2028, ameriški in kitajski demografski strokovnjaki pa so letos projekcijo spremenili tako, da so kot letnico največjega števila prebivalstva na Kitajskem predvideli leto 2022, nekateri celo leto 2020. Torej od dve do osem let prej, kot je bilo načrtovano. To pa seveda pomeni, da se bo na Kitajskem prej začel tudi upad števila prebivalstva. Ob tem raziskovalci pri delu uporabljajo podatke, ki jih sporočajo kitajske oblasti, povsem mogoče pa je, da ti podatki prav zato, ker ima rast števila prebivalstva posledice tudi za druge projekcije, – ki imajo za državo lahko finančne posledice –, niso natančni in so morda popravljeni tako, da kažejo na večjo rast prebivalstva, kot pa je v resnici.

Sedanji demografski razvoj Kitajske je rezultat številnih dejavnikov. Kitajski voditelj Mao Cetung je želel čim več Kitajcev, ženske pa so v njegovem času v povprečju rojevale skoraj šest otrok v času svojega življenja. Vendar je bila takšna rast nevzdržna. Nato so sprejeli politiko manjšega števila otrok ki je postala najbolj drastična v času Deng Xiaopingove politike enega otroka, ki še danes velja za najbolj drakonski družbeni eksperiment na svetu. S tem je Kitajska preprečila okoli 400 milijonov novih rojstev otrok in stabilizirala svoje gospodarstvo. Danes se ta program zaradi številnih problemov in kršitev človekovih pravic sooča z resnimi kritikami. Ena od posledic je tudi skoraj popolno izginotje dedkov, babic, stricev in tet, nečakov in nečakinj iz kitajskih družin.

Omenjene razlike med Kitajsko in Indijo vplivajo tudi na politične odločitve. V Indiji obtožujejo Kitajsko, da želi s podporo separatistom v Indiji to državo razdeliti v nič manj kot 30 različnih držav, Kitajsko pa je strah, da bi Indija lahko ZDA in drugim zahodnim državam pomagala pri zapiranju njenih pomorskih poti, nujnih za oskrbo prebivalstva.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.