Anže Lebinger

, 07:05  |  Kultura

Poziv za ponovno odprtje Zemaljskog muzeja

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (SVIZ) je v znak podpore kolegom iz Zemaljskog muzeja BiH na pristojne oblasti v Kantonu Sarajevo, Federaciji BiH in Republiki Srbski naslovil poziv k ponovnemu odprtju muzeja. Poleg tega so se zavzeli za zagotovitev sredstev za normalno delovanje muzeja in plačilo zaposlenih. Zaposleni so že skoraj tri leta brez prihodkov in urejenega zdravstvenega zavarovanja, a iz skrbi za muzejske zbirke in zaradi zavedanja njihove neprecenljivosti jih ves ta čas samoiniciativno varujejo in prihajajo na dežurstva.

V teh dneh se bosta kolegom pri dežurstvu v muzeju pridružili tudi dve članici SVIZ-a. S tem sindikat izkazuje solidarnost z zaposlenimi in se vključuje v akcijo zaposlenih. Od 3. avgusta letos namreč v Zemaljskem muzeju BiH v Sarajevu poteka akcija Ja sam muzej. Cilj akcije je opozoriti na slabe, nedopustne razmere. Z medijsko odmevnimi dogodki, kot sta otvoritev razstave Čuvari muzeja, na kateri so bili predstavljeni portreti in intervjuji zaposlenih ter akcijo Dežuram za muzej, na kateri zbirke simbolično čuvajo javne osebnosti iz kulturne in akademske sfere, želijo izboljšati javno podobo muzeja.

S tem se vrši močan pritisk na politike, ki do danes niso uspeli rešiti pravnega statusa institucije in ustreznega financiranja. Akcija je sicer v BiH izredno odmevna, podpora prihaja z vseh strani: od akademikov, pisateljev, režiserjev do zaposlenih v podjetjih s podobnimi težavami, društev, predvsem pa družin in otrok, ki še niso imeli priložnost obiskati muzeja.

O akciji #jasammuzej lahko več preberete na njihovi spletni strani, kjer so objavljeni tudi portreti zvestih uslužbencev.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.