Darja Kocbek

 |  Svet

Klub kitajskih milijarderjev

Najbolj premožni Kitajci imajo premoženje v vrednosti 2100 milijard dolarjev, kar ustreza bruto domačemu proizvodu Rusije. V Evropi njihova imena ne veljajo veliko, na svetovni ravni pa sodijo med izbrance. Na ta seznam pridejo le tisti, ki imajo pod palcem vsaj 300 milijonov evrov. Na letošnjem seznamu so tako tisti premožni Kitajci, ki živijo v svoji državi, kot tisti, ki živijo v 17 tujih državah. Med njimi je 345 ali 18 odstotkov žensk.

Po podatkih Britanca Ruperta Hoogewerfa, ki izdaja Hurun Report in zbira podatke o najbogatejših Kitajcih, je letos najbogatejši Kitajec Wang Jianlin, prvi mož družbe Dalian Wanda Group, ki ima v lasti kinematografe v ZDA, je solastnik španskih nogometnih klubov, pa družbe za trženje športnih prireditev, med katere sodijo tudi olimpijske igre.

Novi kitajski bogataši so s posli začeli v začetku 90. let prejšnjega stoletja, danes so stari okrog 56 let. Rupert Hoogewerf pojasnjuje, da so minili časi, ko so kitajski podjetniki imeli v lasti v glavnem restavracije. Tretjina od 302 kitajskih milijarderjev, ki so danes državljani drugih držav, je bilo rojenih na Kitajskem. Skupna domovina, kultura, jezik in tradicija so osnova njihove globalne mreže. Prav zaradi tega, ker so vzpostavili globalno mrežo, se je Hoogewerf letos odločil na lestvico vključiti tudi Kitajce, ki so državljani tujih držav in živijo v tujini.

Pojasnjuje tudi, da seznam, na katerem je 1577 imen, še zdaleč ni popoln. Po njegovi oceni živi na svetu vsaj 5000 Kitajcev, ki imajo več kot 320 milijonov dolarjev premoženja. Skupaj imajo vsaj 4000 milijard dolarjev premoženja, kar ustreza bruto domačemu proizvodu Nemčije. To je skupina, ki ima vpliv na področju gospodarstva. Na njene posebnosti še nihče do zdaj ni opozoril, seznam, ki ga je objavil Rupert Hoogewerf, je zato začetek.

Ben Cavender, prvi mož China Market Research Group, pravi, da so kitajski podjetniki v zadnjih letih postali uspešnejši, odkar so jih razširili v tujino so njihovi posli postali bolj zanimivi. Nova generacija kitajskih milijarderjev je zelo pametna in poslovna, hitro spreminjajo ideje upravljanja in razvijajo strategije za rast.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.