Neža Mlakar, STA

 |  Politika

V Grčiji na potezi bivši poslanci Sirize

Po Ciprasovem odstopu je vodja grške opozicijske stranke Nova demokracija Evangelos Meimarakis po treh dneh vrnil mandat za sestavo nove grške vlade. Konec tedna so namreč propadli njegovi pogovori s predstavniki drugih grških strank. Možnost oblikovanja bo tako dobila tretja najmočnejša skupina v parlamentu – bivši poslanci Sirize, ki so se odločili odcepiti in ustanoviti lastno stranko z imenom Ljudska enotnost.

V Grčiji so po odstopu Ciprasove vlade stekla prizadevanja za sestavo nove. Predsednik države Prokopis Pavlopulos je bil obvezan mandat za sestavo nove vlade poveriti vodji grške opozicijske stranke Nova demokracija, preden bi formalno določil datum novih predčasnih volitev. Grška ustava namreč zapoveduje, da v primeru odstopa premierja možnost za sestavo nove vlade dobi odstopljeni premier ali drug politik iz njegove stranke, oblikovanje vlade pa mora steči v treh dneh. A Cipras se je tej možnosti odpovedal in tako je pravico do vladnega sestavljanja dobila Nova demokracija. Njihov vodja Evangelos Meimarakis je v petek dobil tri dni časa za pogovore s strankami o morebitnem oblikovanju koalicije. Cipras je srečanje z njim že takrat zavrnil. Dejal je, da ni nikakršne možnosti za oblikovanje vlade z obstoječo sestavo parlamenta.

Situacijo v Grčiji je v petek še dodatno zapletla odločitev dela poslancev Sirize, da se od stranke odcepijo in ustanovijo svojo lastno z imenom Ljudska enotnost (LAE). S 25 poslanci so tako postali tretja največja poslanska skupina v parlamentu. Novo stranko bo vodil nekdanji minister za energijo in vodja skrajno leve frakcije v Sirizi Panajotis Lafazanis, ki je ostro nasprotoval dogovoru o pomoči. Na seznamu poslancev nove stranke, ki ga je objavil časnik Ta Nea, ni predsednice parlamenta Zoe Konstantopulu in bivšega finančnega ministra Janisa Varufakisa, čeprav sta oba nasprotovala novemu dogovoru o mednarodni pomoči.

Ker Nova demokracija ni bila uspešna pri sestavi vlade, je tridnevni mandat za sestavo vlade dobil Panajotis Lafazanis s stranko LAE. Če tudi njemu ne bo supelo, bo Pavlopulos 28. avgusta imenoval začasno vlado in razpisal predčasne volitve, najverjetneje za 20. september, kakor je predlagal Cipras, smo pisali v Mladini.

V aktualni številki Mladine si lahko preberete Žižkov članek o možnostih Sirize.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.