Darja Kocbek

, 07:05  |  Politika

Ali nadzira ZDA ozka finančna elita? Da, pravi nekdanji predsednik Carter

Nekdanji predsednik ZDA Jimmy Carter skoraj 40 let po izvolitvi ugotavlja, da je sedanji politični sistem ZDA »oligarhija z neomejenim političnim podkupovanjem.« To potrjuje tudi avtor Chuck Collins na portalu Truthout, ki tezo podkrepi s podatki Zvezne volilne komisije (FEC). Do poletja je več kot polovico donacij za kandidate republikanske stranke za predsedniške volitve 2016 prispevalo 130 premožnih družin in njihovih podjetij. Demokratska stranka ima sicer širšo bazo manjših donatorjev, a tudi kar veliko premožnih. Kandidate obeh strank so tako že izbrali milijarderji. Kandidat, ki želi biti priznan kot kredibilen, mora imeti vsaj enega milijarderja, ki ga podpre, najbolje pa je, da jih ima več. Ta sistem političnega zavezništva dejansko jemlje volilno pravico običajnim volivcem.

Na World Socialist Web Site Patrick Martin navaja, da so celo mediji, ki so pod nadzorom korporacij, opazili, da so podatki FEC osupljivi in v neskladju s trditvami, da so ZDA demokracija. New York Times navaja, da je večina kandidatov za predsednika postala zelo odvisna od majhne skupine najpremožnejših Američanov. Washington Post poroča, da ni še nikoli do sedaj tako majhna skupina ljudi tako zgodaj darovala toliko denarja.

Večino donacij so bogataši nakazali prek formalno neodvisnih super odborov za politične dejavnosti (PAC), preko katerih je vrhovno sodišče ZDA leta 2010 legaliziralo neomejene donacije milijonarjev in milijarderjev za predsedniške kampanje. Tem odborom namreč ni treba razkriti identitete svojih donatorjev, čeprav ti vse bolj vplivajo na volitve.

Zbiranje sredstev s pomočjo super odborov PAC se je od leta 2011, ko so v ZDA imeli zadnjo kampanjo za predsedniške volitve, povečalo za desetkrat. Konec junija 2011 so namreč zbrali 26 milijonov dolarjev, konec junija letos pa 258 milijonov dolarjev ali skoraj dve tretjini denarja, ki so ga do zdaj z donacijami zbrali kandidati, ki se potegujejo za nominacijo svoje stranke za predsednika ZDA na volitvah v letu 2016.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.