, 07:15  |  Družba

20 let od Windows 95

Pred dvajsetimi leti je Microsoft splavil Windows 95, grafični operacijski sistem, ki je zakoličil uporabniški vmesnik, ki ga v veliki meri uporabljamo še danes. Ikone in upravljanje z miško smo poznali že prej, »namizje« pa je v sistem Windows prinesla šele različica 95, enako tudi gumb Start. Kako je slednji zakoreninjen med uporabnike, je pokazala različica Windows 8, ki je uporabniki niso sprejeli, v večji meri ravno zaradi spremenjenega uporabniškega vmesnika, ki je ostal tudi brez gumba Start. Microsoft je napako popravil šele sedaj, z Windows 10.

Windows 95 je bil 32-bitni sistem, vendar z ostanki 16-bitne platforme, še vedno je šlo za nadgrajeni operacijski sistem DOS, čeprav ne v tolikšni meri kot je to veljalo za Windows 3.x. Veljal je za prislovično nestabilnega in muhastega, vendar je kljub temu dokončno zakoličil Microsoftov monopol na področju operacijskih sistemov za osebne računalnike. Vzporedno je že bil razvit tudi »pravi« 32-bitni sistem Windows NT, ki s(m)o ga uporabljali le naprednejši uporabniki in šele Windows 2000, kasneje pa Windows XP, je prinesel enoten sistem – uporabniški vmesnik Windows 95 in stabilnost in naprednost sistema Windows NT.

Microsoft je za splavitev novega operacijskega sistema namenil kar 300 milijonov dolarjev in poskrbel, da so se novosti ovedli tudi običajni uporabniki in ne le računalniški navdušenci. Za 12 milijonov dolarjev so med drugim odkupili glasbene pravice pesmi Start Me Up skupine Rolling Stones, oglasi so se vrteli na televiziji, o novem sistemu je bil posnet tudi enourni prispevek »Prijateljev« Jennifer Aniston in Matthew Perry.

Windows 95 je do uporabnikov (po plačilu takratnih 400 nemških mark) prišel (lahko tudi) na trinajstih disketah, tekel pa je na računalnikih, ki so imeli najmanj 8 MB (megabajtov!) pomnilnika in 320 MB (megabajtni!) disk. Danes si lahko Windows 95 omislimo v emulatorju, ki teče – v spletnem brskalniku…

y0CRWAz09r8

Via monitor.si 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.