Cerar: Na morebitno večje število beguncev smo pripravljeni

Premier Miro Cerar je zatrdil, da je Slovenija na morebitno večje število beguncev pripravljena. Kljub zaskrbljenosti zaradi morebitnega navala migrantov je po njegovih besedah pomembno, da k temu pristopimo odprto in brez strahu. Lokalne skupnosti, kjer naj bi migrante namestili, o tem še niso bile uradno obveščene, zato od pristojnih pričakujejo pojasnila.

Cerar je povedal, da se vlada resno pripravlja na vse možne scenarije. Kot je poudaril, gre za ljudi v stiski, zato vlada do tega vprašanja zavzema humanitarno držo. Je pa ob tem izpostavil vprašanji integracijske sposobnosti Slovenije in varnosti, o čemer bo vlada po njegovih napovedih razpravljala na petkovi seji.

Ministrstvo za notranje zadeve v koordinaciji z drugimi ministrstvi spremlja dogajanje in pripravlja ukrepe. Po zagotovilu premierja je Slovenija na morebitno večje število beguncev oz. migrantov pripravljena. Od začetka begunske krize so se namreč nanje pripravljali, tudi s povečevanjem integracijskih sposobnosti oz. kapacitet za namestitev migrantov.

Premier je izrazil tudi zadovoljstvo nad aktivnostjo nevladnih organizacij, s katerimi se bo na to temo sešel v petek. Srečanja se bodo udeležile tudi ministrice za obrambo, notranje zadeve ter za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Cerar bo ob tej priložnosti omenjenim organizacijam predstavil poročilo o pripravljenosti Slovenije na trenutne ocene povečanih begunskih tokov, ki ga pripravlja notranje ministrstvo.

Kontingentni načrt, ki ga je julija sprejela vlada in je objavljen na spletu, sicer predvideva, da bi Slovenija za namestitev morebitnega povečanega števila beguncev poleg namenskih kapacitet v Ljubljani in Mariboru uporabila tudi v Center za tujce v Postojni in počitniški dom Debeli rtič. Omenja se tudi možnost nastanitve v objektih uprave za zaščito in reševanje na obrobju Logatca. A predstavniki lokalnih skupnosti, kjer naj bi po dosedanjih predvidevanjih namestili morebitno povečano število migrantov, o tem še niso bili uradno obveščeni. Zato so v odzivih previdni, od pristojnih pa pričakujejo pojasnila, kaj se od njih pričakuje.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.