Tamara Kajtazović

 |  Svet

Begunci ali migranti?

Begunska kriza in tragedije na čolnih v Sredozemlju so v ospredju medijske pozornosti in javnega diskurza, a pri tem se za poimenovanje prebežnikov izmenjujeta dva različna izraza – begunci in migranti. Ali sta oba pravilna?

Kot opozarja Urad visokega predstavnika Združenih narodov za begunce (UNHCR), je med migranti in begunci velika razlika, zato je pravilno poimenovanje izjemnega pomena. Begunci so osebe, ki bežijo pred oboroženim konfliktom ali pregonom. Ob koncu leta 2014 jih je bilo na svetu več kot 19 milijonov. Gre za osebe, ki se znajdejo v nevzdržni situaciji in morajo prečkati meje lastne države, da bi poiskali varnost in zavetje v bližnjih državah. Tako postanejo mednarodno prepoznani kot begunci, s čimer jim pripada pomoč drugih držav, UNHCR in mednarodnih organizacij – begunci so namreč definirani in zaščiteni v okviru mednarodnega prava. Vrnitev v domačo državo za begunce ni možnost, saj bi bilo to preveč nevarno. Zavrnitev pravice do azila ima zanje lahko smrtonosne posledice.

Po drugi strani se migranti ne preselijo zaradi neposredne nevarnosti pregona ali smrti, ampak zaradi iskanja boljših življenjskih pogojev – dela, izobrazbe, ponovne združitve z družino in podobno.

Poznavanje razlik v poimenovanju je pomembno, saj ima država posebno dolžnost in odgovornost do vsakega, ki želi na njenem ozemlju ali na njenih mejah zaprositi za azil. Zamenjevanje beguncev za migrante ima tako lahko resne posledice za življenje in varnost beguncev in odvrača pozornost od zaščite, ki jo begunci nujno potrebujejo. Prav tako lahko vpliva na zmanjšanje javne podpore beguncem in instituciji azila. »Z vsemi človeškimi bitji moramo ravnati s spoštovanjem in dostojanstvom. Zagotoviti moramo, da so človekove pravice migrantov spoštovane. Obenem pa moramo zagotoviti primeren pravni odziv za begunce,« piše UNHCR.

Kdo so torej ljudje, ki v Evropo prihajajo na čolnih? Begunci ali migranti? UNHCR poudarja, da prevladujejo begunci, ki nujno potrebujejo mednarodno zaščito. »Izbira besed je pomembna,« še zaključujejo v UNHCR in pozivajo k pozornemu premisleku pri poimenovanju oseb, ki ne bežijo v Evropo, ker bi si tega želeli, ampak ker izbire pravzaprav nimajo.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.