Anže Lebinger

 |  Kultura

Umrl je režiser Krika in Nočne more na Ulici brestov 

V 76. letu starosti je umrl vizionarski ustvarjalec grozljivk Wes Craven. Boj z rakom na možganih je izgubil v svojem domu v Los Angelesu. Ameriški režiser, sicer iz Clevelanda, je svoj najljubši žanr dodobra prevetril kar trikrat. Na svojo vizijo je najprej opozoril s predelavo Bergmanovega Deviškega vrelca. Svetovno občinstvo je leta 1972 šokiral z Zadnjo hišo na levi. Filma zaradi spolnega nasilja marsikje niso smeli predvajati. Toda kultni status si je prislužil 12 let kasneje, z Nočno moro na Ulici brestov in likom zloveščega Freddyja Kruegerja, ki na svoje žrtve preži v njihovem spancu. Craven je v intervjuju za spletno stran revije Filmmaker tudi sam izpostavil začudenje nad popularnostjo brazgotinca z noži namesto prstov. Šaljivi morilec je postal pop ikona tudi zaradi številnih zabavnih enovrstičnic, ki so zaokrožile po internetu. In če bi morda kdo živel na račun pridobljene slave, inovativnemu režiserju evolucija grozljivk ni in ni dala miru. Leta 1996 se je tako s krvavimi črkami znova zapisal v zgodovino žanra s satiričnim slasherjem Krik.

V četrtem delu Krika, v seriji, ki se že od prvega dela norčuje iz žanrskih klišejev in je hkrati tudi poklon žanru, je nato znova spreminjal pravila. Pravilo je bilo, da pravil ni. S tem je mladim filmskim zanesenjakom sporočil, da šablonska zasnova žanra ne bi smela biti omejitev, ampak priložnost. Domišljija, s katero so se horrorja na začetku svojih poti lotevali številni znani režiserji, je bila vedno tista pika na i, ki je ločevala nadpovprečno od povprečnega. Veliko je bilo seveda tudi kopiranja njegovih del. Nepregledna množica odvrtkov je do neke mere zameglila njegov doprinos grozljivki. 

Poleg ljubiteljev horrorja in njegovih podžanrov, se ga bodo spominjali tudi številni filmarji in igralci. Mnogim kasnejšim hoolywoodskim zvezdnikom je na začetku njihovih filmskih karier dal priložnost za sodelovanje. Med imeni, ki so to izkoristili, velja omeniti naslednje: Johnny Deep, Drew Barrymore, Bruce Willis, Sharon Stone, Neve Campbell in Courteney Cox. Zadnja je ob smrti Wesa Cravena tvitnila: »Danes je svet izgubil velikega človeka, mojega prijatelja in mentorja. Moje srce je z njegovo družino.«

Njegovega dela se je v recenziji Krika 3 dotaknil tudi Marcel Štefančič, jr: »Da je tudi tretji Krik režiral Wes Craven, stari kultni, vedno morasti cinik (Mora v Ulici brestov), sin baptistov, profesor psihologije, filozofije in literature, zato ne preseneča - režiser, ki se v filmski industriji muči že vse tja od začetka sedemdesetih (Last House on the Left), pač dobro ve, da je snemanje filmov "zlo"... da bejbe, ki se v filme prebijajo čez kavče, zaslužijo smrt ...«

Na filmskemu portalu IMDB si lahko ogledate slike iz njegove filmske zapuščine. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.