Darja Kocbek

 |  Svet

Ustanovitelji nove Evrope ali njeni grobarji?

»Evropo želimo vzpostaviti na novo,« je Emmanuel Macron, francoski minister za gospodarstvo, povedal za Süddeutsche Zeitung. Evrska kriza in pogajanja o tretjem reševalnem programu za Grčijo kažejo, da evropska denarna unija ne more več delovati kot do zdaj. Status quo po besedah 37-letnega francoskega gospodarskega ministra vodi v samouničenje. Njegova generacija je zato pred ključnim vprašanjem, ali želi biti nova ustanoviteljica Evrope ali njena grobarka.

Macron je ponovil tudi predlog francoskega predsednika Francoisa Hollanda, da območje evra potrebuje »gospodarsko vlado«, poleg tega bi v Bruslju imel evropskega komisarja za evro, ki bi koordiniral gospodarsko, finančno in socialno politiko 19 držav z evrom. Ta komisar ne bi bil le finančni minister za območje evra, ampak bi imel na voljo tudi sredstva za investicije, soodločal bi o politiki na trgu dela. Potrebnega je več denarja, da bi države članice lahko zaščitili pred finančnimi šoki, v revnejših članicah pa spodbujali naložbe.

Emmanuel Macron je ob tem tudi priznal, da njegovi predlogi za Nemce pomenijo odpravo tabujev. Vlada Angele Merkel v Berlinu namreč transferno unijo, ko bi bogatejše članice pomagale revnejšim, odločno odklanja. Če bodo države članice vztrajale pri nasprotovanju kakršni koli obliki finančnih transferjev v denarni uniji, lahko po Macronovih besedah pozabimo na evro in območje evra. Denarne unije brez finančne izravnave ni, močnejši morajo pomagati, je še pristavil. Novo vlado območja evra bi v skladu s francoskimi načrti nadziral parlament držav z evrom v katerem bi sedeli evropski poslanci iz držav z evrom.

Da območje z evrom potrebuje finančno ministrstvo, meni tudi Benoît Cœuré , vplivni francoski član izvršnega odbora Evropske centralne banke (ECB). S tem ministrstvom bi po njegovih besedah izpopolnili nedokončano denarno unijo. Evropska komisija je za junijski vrh voditeljev držav članic EU pripravila načrte za vzpostavitev finančnega ministra EU do leta 2025.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.