Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Hrvaška se pripravlja na begunce

Hrvaško notranje ministrstvo pospešeno pripravlja načrt za primer prihoda večjega števila beguncev, ki bi lahko v državo prišli iz Srbije, zatem ko je Madžarska na meji s Srbijo postavila ograjo. Na hrvaškem ministrstvu za gospodarstvo pa so povedali, da lahko z zalogami iz državnih blagovnih rezerv začasno poskrbijo za približno 24 tisoč beguncev. Hrvaški premier Zoran Milanović je prej že izjavil, da Hrvaška nima strategije za sprejem beguncev, saj je nima niti Evropska unija. Obenem je dejal, da je Hrvaška pripravljena pomagati v skladu s svojimi zmožnostmi.

Na hrvaškem notranjem ministrstvu so sicer napovedali, da bodo v primeru prihoda večjega števila beguncev sprožili postopke za izredne razmere, podobno kot ob lanskih katastrofalnih poplavah na vzhodu Hrvaške. Begunce naj bi med drugim namestili v nekdanjih begunskih naseljih in bivših vojašnicah ter v nekaterih počitniških naseljih, ki nimajo urejenega lastniškega statusa.

Hrvaški direktorat za blagovne rezerve lahko oskrbi približno 9 tisoč beguncev v šotorskih naseljih. »V sodelovanju z drugimi ministrstvi in organi državne uprave lahko poskrbimo za odeje in podobno opremo za spanje za dodatnih 15 tisoč beguncev, ki bodo nameščeni v objektih kot so vojašnice, hostli, hoteli in podobno«, so še dejali na ministrstvu.

Imajo več kot 1500 šotorov, 9 tisoč postelj, 7500 spalnih vreč, več kot 20 tisoč odej, vzglavnikov in rjuh ter veliko izbiro hrane od mesa in rib do mleka in testenin. Kot so še izpostavili, bi lahko z blagovnimi rezervami s hrano najmanj 30 dni oskrbovali do 50 tisoč ljudi.

V skladu s schengenskim pravnim redom so pripravili tranzitne centre za prosilce za azil v Tovarniku in Trilju. Na Hrvaškem sicer nekateri menijo, da begunski val ne bo preplavil države, ker naj Hrvaška ne bi bila sanjska država za begunce, kot sta recimo Nemčija in Švedska.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.