Damjana Kolar

 |  Kultura

Pustolovsko potovanje do iskrenega prijateljstva

© Miha Sagadin

Mini teater v novo sezono stopa z lutkovno predstavo O dečku in pingvinu, ki bo premierno uprizorjena 1. septembra ob 18.00. Nastala je v koprodukciji Mini teatra z Lutkovnim gledališčem Maribor in društvom Moment, režiral pa jo je Zoran Petrović. Predstava po motivih otroške slikanice Izgubljen in najden Oliverja Jeffersa govori o prijateljstvu, osamljenosti in medsebojnem razumevanju.

Nežna, duhovita in preprosta zgodba o dečku, ki nekega dne pred vrati najde pingvina in ga želi nekomu ali nekam vrniti, je pustolovsko potovanje iskanja poti do cilja-iskrenega prijateljstva. Predstava je po besedah ustvarjalcev zasnovana kot "zmes igre in animacije ter bazira na principih prehajanja med lutkarsko in igrano formo znotraj enega samega dogodka. V ospredje postavlja otroka in izhaja iz interaktivnosti, zato bo vsaka nova izvedba nekoliko drugačna. Otroci bodo z vključevanjem pomagali graditi predstavo, ki kljub jasno zastavljenemu študijskemu procesu in čvrsto zastavljeni uprizoritveni formi ostaja odprta za nujne improvizirane elemente."

Zgodbo gradijo različne vrste lutk, ki otroke spodbujajo k spremljanju ganljive zgodbe o strpnosti, zaupanju ter pripravljenosti pomagati vse do plemenitega cilja–pravega prijateljstva, ki premaga vse ovire. Igralec Miha Bezeljak spretno prehaja med lutkovno animacijo tehnološko raznovrstnih lutk in predmetov ter živo igro, pri čemer uporablja raznolike lutkovne tehnologije in vrste lutk (ročne lutke, marionete, vodene lutke, igrače, predmete).

Režiser predstave Zoran Petrovič je absolvent magistrskega študija režije na gledališki akademiji DAMU v Pragi, v Mariboru pa je dejaven zlasti kot vodja društva Moment in festivala neodvisnega gledališča Prestopi. Scenograf in tehnolog predstave je mariborski lutkovni mojster Primož Mihevc, avtorica klavirske glasbe je muzikologinja Lea Čehovin, dramaturg predstave je diplomant študija dramaturgije na gledališki akademiji DAMU v Pragi Marek Turošík, oblikovalec svetlobe je Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka Matej Modrinjak, lektor pa Simon Šerbinek.