Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Na Hrvaškem v stečaj okoli 20 tisoč podjetij

Hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić

Hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić
© Arhiv Mladine

S septembrom je na Hrvaškem začel veljati novi zakon o stečaju. Po njem bodo šla avtomatično v stečaj vsa podjetja, ki imajo več kot 120 dni blokirane račune, in tista, ki delavcem več kot tri mesece zapored niso nakazala plač. Hrvaška finančna agencija Fina naj bi 3. septembra objavila seznam podjetjih, ki bodo šla v stečaj na podlagi novega zakona. Po njenih podatkih je imelo konec junija letos račune blokirane najmanj 120 dni približno 20 tisoč podjetij. Med njimi je več kot 15 tisoč takšnih, ki nimajo nobenega zaposlenega.

Hrvaški pravosodni minister Orsat Miljenić je takšna podjetja označil kot »fikus-podjetja« in poudaril, da gre za enega največjih generatorjev nelikvidnosti hrvaškega gospodarstva. Miljenić pričakuje, da bodo z novim zakonom pospešili stečajne postopke in s trga odstranili subjekte, ki močno vplivajo na nelikvidnost v sistemu. »Pravočasen in bolj strog zagon stečajev je potreben, da bi okrepili kulturo izpolnjevanja poslovnih obveznosti in odgovornosti.« Izrazil je pričakovanje, da bodo tudi bolj zaščitili upnike in delavce.

Država se je zavezala, da bo delavcem v podjetjih, ki jim bodo blokirali račune, tri mesece nakazovala minimalne plače. Če podjetja v tem obdobju ne bodo uspela doseči pozitivnih rezultatov, bodo morala v stečaj. Dolgovi podjetij brez enega samega zaposlenega so konec junija znašali 1,9 milijarde evrov. V preostalih 4500 podjetjih, ki bodo zaradi blokiranih računov morali v stečaj, je zaposlenih nekaj več kot 10 tisoč delavcev. Dolgovi teh podjetjih so konec junija znašali 630 milijonov evrov.

Po podatkih hrvaške davčne uprave je bilo na Hrvaškem sredi avgusta okoli 7000 podjetjih, ki svojim 22 tisoč zaposlenim niso nakazali treh zaporednih plač. Novi zakon predvideva možnost poslovanja v stečaju, kar pomeni, da podjetje, ki se je znašlo v trenutnih težavah, lahko nadaljuje s poslovanjem, če pripravi stečajni načrt.

Z novim zakonom so spremenili tudi dosedanjo prakso prodaje premoženja podjetij v stečaju. Po novem bodo morali prodajo opraviti v roku enega leta v največ štirih krogih dražbe. V nekaterih stečajih so za določene nepremičnine razpisali tudi več kot 30 dražb ali ponudb za prodajo, ne da bi jih uspeli prodati.

Predsednik hrvaškega združenja sindikatov Ozren Matijašević je ocenil, da novi stečajni zakon ne bo ne skrajšal stečajnih postopkov ne prispeval k boljšem poplačilu upnikov. Kot je pojasnil, se hrvaško pravosodje s tem problemom ne more spopasti brez dodatnih ljudi. Pravosodje bo najprej obravnavalo podjetja brez zaposlenih ter tista, ki imajo blokirane račune več kot 1000 dni, do konca leta pa tudi podjetja, ki so v blokadi med 360 in 1000 dni. V prihodnjem letu naj bi na vrsto prišla tudi ostala insolventna podjetja.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.