Evropska komisija podpira arbitražni proces, pripravljena pa je podpreti tudi druge dvostranske rešitve

© Tomo Lavrič

Iz Evropske komisije so sporočili, da se njihovo stališče do vprašanja arbitraže o meji med Slovenijo in Hrvaško ni spremenilo. Komisija podpira arbitražni proces, je pa odprta tudi za podporo katere koli druge vzdržne dvostranske rešitve, o kateri bi se dogovorili obe strani.

»Evropska komisija podpira arbitražni proces, ki je v interesu pravne gotovosti za obe strani ter v interesu gladkega in učinkovitega uveljavljanja zakonodaje EU,« so pojasnili v komisiji. »Smo pa seveda odprti za podporo katere koli druge vzdržne, dvostranske rešitve, če bi se o njej dogovorili obe strani, ki bi vodila v pravno gotovost glede dokončne rešitve spora o meji.«

V torek po srečanju prvega podpredsednika komisije Fransa Timmermansa s hrvaško zunanjo ministrico Vesno Pusić so namreč v komisiji izpostavili le, da je treba poiskati rešitev spora ter da podpirajo in spodbujajo dialog med stranema s ciljem skupne rešitve. Neuradno so v Bruslju še pojasnili, da je za torkov sestanek zaprosila hrvaška stran in da za zdaj ni bilo podobne pobude s slovenske strani. Že v torek so v komisiji povedali, da sestanek s slovenskim zunanjim ministrom Karlom Erjavcem za zdaj ni predviden.

Po neuradnih informacijah doslej ni nobena stran komisije pozvala, naj kakor koli posreduje pri iskanju rešitve. Kot smo pisali, je Evropska komisija že julija sporočila, da razume skrbi Hrvaške zaradi domnevnega prisluškovalnega škandala, a polno podpira arbitražni postopek.

O slovensko-hrvaških odnosih in hrvaških metodah prisluškovanja je govoril Borut Mekina>> 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.