Anže Lebinger

 |  Kultura

Znani štirje nominiranci za Rožančevo nagrado

Marcel Štefančič, jr., Mladinin filmski kritik in neumorni analitik psihopatologije fenomenov našega časa.

Marcel Štefančič, jr., Mladinin filmski kritik in neumorni analitik psihopatologije fenomenov našega časa.
© Uroš Abram

Za Rožančevo nagrado 2015 so nominirani Andrej Capuder za esejistično zbirko Povest o knjigah, Irena Štaudohar za zbirko Magija za realiste, Marcel Štefančič za knjigo Hitler - kako je preživel in Uroš Zupan za knjigo Sto romanov in nekaj komadov. Nominirance so razglasili na novinarski konferenci v Trubarjevi hiši literature. Letošnjo žirijo so sestavljali predsednica Ignacija J. Fridl, Manca Košir, Barbara Pogačnik, Edvard Kovač in Milček Komelj.

Nagrado sta najprej podeljevala založba Mihelač in časnik Dnevnik, od leta 1998 pa Sklad Marjana Rožanca, ki sta ga ustanovili založbi Nova revija in Mihelač. Podelitev letošnje nagrade, poimenovane po pisatelju Marjanu Rožancu, enem najvidnejših slovenskih esejistov 20. stoletja, bo tradicionalno v soboto ob 15. uri na Trubarjevi domačiji na Rašici pri Velikih Laščah.

Tudi tokrat je med nominiranci novinar Mladine in lanskoletni dobitnik nagrade Marcel Štefančič, jr., ki se je v knjigi Hitler, kako je preživel (eseji o drobnem tisku zla), posvetil vlogi Adolfa Hitlerja v popularni kulturi.

Doslej so Rožančevo nagrado prejeli Drago Jančar (trikrat), Jože Snoj, Tomo Virk, Matevž Kos, Aleš Berger, Milan Dekleva, Edvard Kovač, Iztok Geister, Vinko Möderndorfer, Vinko Ošlak, Gorazd Kocjančič, Aleksander Zorn, Igor Zabel, Aleš Šteger, Dušan Jovanović, Ifigenija Simonović, Peter Kovačič Peršin, Miklavž Komelj, Meta Kušar, Alojz Ihan in lani, kot smo že omenili, Marcel Štefančič, jr.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.