Francija in Nemčija za obvezne kvote beguncev

Nemčija in Francija se strinjata, da mora Evropska unija uvesti obvezne kvote za prerazporeditev beguncev po članicah. Nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande sta zagnala tudi skupno pobudo za oblikovanje evropske migracijske politike

»Zjutraj sem govorila s francoskim predsednikom. Skupno nemško-francosko stališče, ki ga bomo posredovali evropskim institucijam, je, da potrebujemo obvezne kvote v Evropski uniji, da si porazdelimo breme. To je načelo solidarnosti,« je dejala nemška kanclerka Angela Merkel. Dodala je še, da bi se pri tem upoštevala tudi gospodarska moč in velikost države.

Po besedah Merklove in Hollanda bi se morala EU odpreti beguncem in spoštovati svoje vrednote. »Evropa mora ščititi vsakega, ki mu predstavlja zadnje upanje,« so sporočili iz Elizejske palače.

Merklova se je odzvala tudi na očitke madžarskega premierja Viktorja Orbana, ki je izjavil, da sprejem vala beguncev ni evropski, temveč nemški problem, saj da vsi migranti želijo v Nemčijo. Kot mu je odgovorila, je to »problem, ki zadeva nas vse v Evropi. »Nemčija pa dela to, kar je moralno in pravno določeno. Nič več in nič manj,« je dejala. Hkrati je Madžarsko še opozorila na spoštovanje ženevske konvencije, ki ureja zaščito beguncev iz oboroženih spopadov. »Ženevska konvencija o beguncih ne velja samo v Nemčiji, ampak v vsaki članici Evropske unije. V principu pa gre za to, da dobi zaščito vsak, ki jo potrebuje. In to bi moralo veljati za vse evropske države,« je poudarila kanclerka.

Kot v aktualni naslovni temi piše Marcel Štefančič, jr., »namesto da bi Evropa beguncem odpirala legalne, varne, alternativne poti, odpira poti le »trgovini z ljudmi«. Kar pa je povsem v skladu z neoliberalnim duhom časa ... Ponavlja se leto 1939. Tu so begunci, ki bežijo iz pekla. Tu so evropske države, ki se sklicujejo na že davno presežene begunske kvote.«

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.