Neža Mlakar, STA

 |  Svet

Severna in Južna Koreja začeli pogovore o srečanju ločenih družin

Med vojno med Severno in Južno Korejo v 50. letih je bilo od svojih družinskih članov ločenih na milijone ljudi. Organizaciji Rdečega križa Severne in Južne Koreje sta v ponedeljek začeli pogovore o pripravi srečanja teh ljudi, ki od konca vojne niso smeli imeti nobenega kontakta z ločenimi svojci. Srečanja so zato izjemno čustven in običajno tudi enkraten dogodek.

Veliko jih ob srečanju svojih bratov in sester plane v jok, še toliko težje pa je slovo čez nekaj dni, saj je to verjetno slovo za zmeraj. Na srečanje namreč čaka kar 66.000 Južnokorejcev, večinoma starih več kot 80 let, toda na koncu se ga lahko udeleži le nekaj sto, ki jih naključno izbere računalnik. Tako izbranci skoraj gotovo ne bodo dobili več priložnosti, da bi bili znova izbrani za dogodek. Od teh, ki jih je vojna med Korejama med letoma 1950 in 1953 ločila, jih je večina že umrla, ne da bi imela možnost videti svojce, ki so po vojni ostali na drugi strani meje, ali slišati novice o njihovi usodi. Vsa civilna komunikacija med državama je namreč prepovedana.

Če bo do srečanja prišlo, bo to drugo takšno srečanje v zadnjih petih letih. Sprva je program organiziranja srečanj ločenih družin bil mišljen kot vsakoletni dogodek, a je zaradi napetosti med državama prišlo le do enega srečanja, ostale pa je Severna Koreja odpovedala v zadnjem trenutku. To je ljudem, ki čakajo na snidenje s svojci, zadalo še dodatne travme.

Pogovori o ponovnem srečanju razdeljenih družin so bili rezultat pogovorov o zmanjšanju napetosti med državama pred dvema tednoma v obmejnem mestu Panmunjom. O povečanju napetosti med Severno in Južno Korejo smo pisali v Mladini. Za to je bila odgovorna Južna Koreja, ki je na zvočnikih ob meji začela predvajati propagandna sporočila za severno sosedo. Severna Koreja je nato proti zvočnikom izstrelila raketo, odgovorna pa je tudi za eksplozijo dveh min ob meji med državama, v kateri sta bila huje ranjena dva južnokorejska vojaka. Severna Koreja je kasneje izrazila obžalovanje zaradi posledic eksplozije, Južna pa je pogojno ustavila predvajanje sporočil, smo še pisali. Takrat sta se strani dogovorili, da si bosta prizadevali za obnovitev srečanj ločenih družin.

Začetek pogovorov sicer ne daje garancije, da bo do njega tudi zares prišlo, saj je srečanje Severna Koreja pogosto poskušala uporabiti za povečanje pritiska na Južno Korejo. Pogajalci naj bi se v ponedeljek osredotočili predvsem na določitev datuma in kraja srečanja. Najverjetneje pa bo do srečanja prišlo v začetku oktobra v letovišču na gori Kumgang v Severni Koreji.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.