Darja Kocbek

 |  Svet

Vloga ZDA v sedanji evropski krizi z begunci

Pritiski na ZDA naj Evropi pomagajo pri reševanju krize z begunci, se po poročanju Reutersa vse bolj stopnjujejo. Nekdanji britanski zunanji minister David Miliband, ki zdaj vodi Mednarodni reševalni odbor (International Rescue Committee), je pozval ZDA, naj prevzamejo vodilno vlogo, ki so jo v preteklosti v podobnih kriznih razmerah že prevzele. ZDA pa nimajo namena sprejeti dela beguncev, ker se bojijo, da bi z njimi v državo lahko prišli tudi pripadniki Al Kaide in Islamske države.

Da begunska kriza ni »evropski problem«, je v New York Timesu opozoril Michael Ignatieff, nekdanji vodja liberalne stranke v Kanadi in profesor na Harvard Kennedy School. Spomnil je, da je v Siriji zaradi državljanske vojne na begu štiri milijone ljudi, od tega so jih ZDA sprejele 1500. ZDA so v vojni z Islamsko državo v Siriji, ki je grožnja. Toda ali »nimamo tudi odgovornosti do beguncev, ki bežijo pred spopadom,« sprašuje Ignatieff. Če ZDA oborožujejo upornike v Siriji, ali ne bi morali pomagati tudi ljudem, da se umaknejo pred spopadi? Če ZDA v Siriji ni uspelo doseči miru, zakaj ne morejo pomagati ljudem, ki na mir ne morejo več čakati, sprašuje profesor Ignatieff.

Da je begunska kriza evropski problem, se ne pretvarjajo le ZDA, tako se obnašajo tudi druge države, ki se hvalijo, da so raj za begunce. Kanada je sprejela 1074 beguncev iz Sirije, Avstralija 2200, Brazilija jih je maja sprejela manj kot 2000. Še slabše se obnašajo naftne države, čeprav se nekatere že leta vtikajo v Sirijo. Savdska Arabija recimo ni sprejela niti enega begunca iz Sirije. Voditelji zahodnih držav ne naredijo nič za rešitev begunske krize, ker je pritisk državljanov nanje premajhen, zato Michael Ignatieff upa, da se bo stopnjeval. Če bodo Evropejci videli, da so tudi njihove zaveznice pripravljene sprejeti svoj delež beguncev, jih bodo sprejeli tudi oni.

Američan Robert G. Brown je državljan, ki je začel stopnjevati pritisk. Evropski voditelji se ne morejo dogovoriti, kako rešiti krizo z begunci. Zakaj ZDA se ukrepajo in prevzamejo vodilne vloge? ZDA so ustanovili priseljenci, ki niso več hoteli živeti pod tiranijo. Zdaj večina ljudi na Bližnjem vzhodu Američane vidi kot tirane, v odprtem pismu v Washington Postu piše Brown.

Ameriška mornarica bi po njegovih besedah na tisoče ljudi, ki so prisiljeni zapustiti domove zaradi vojne in terorizma, lahko pripeljala na varno v ZDA, kjer bi zanje postavili begunska taborišča. Lahko bi spodbudili ljudi, da bi jih vzeli k sebi. V zameno bi dobili hvaležnost in islamski skrajneži bi ZDA težje predstavljali kot sovražnika. Kdor meni, da bi to bilo predrago, naj se spomni, koliko denarja ZDA namenjajo za nacionalno obrambo, kajti v veliko delih sveta ljudje ZDA vidijo kot sovražnika.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.