Neža Mlakar, STA

 |  Politika

Na Madžarsko in v Nemčijo v soboto rekordno število beguncev

Na Madžarsko je v soboto prišlo rekordno dnevno število beguncev. Iz Srbije jih je v državo vstopilo prek 4000, po oceni madžarskih oblasti pa letos že 175.000. Ti begunci so nastanjeni v madžarskem begunskem centru Röszke na meji s Srbijo, kjer bivajo v povsem neprimernih razmerah. Z navalom beguncev se sooča tudi Nemčija, ki predstavlja končni cilj večine. Samo v München jih je v soboto prišlo več kot 10.000.

Madžarska dokončuje ograjo na meji s Srbijo, ki naj bi zadržala vstopanje migrantov v državo, na mejo pa pošilja tudi dodatne policijske enote, ki naj bi jo »še dodatno zavarovali«, smo pisali. Razmere v madžarskem begunskem centru Röszke na meji s Srbijo pa so zaradi prevelikega števila nastanjenih ljudi in pomanjkanja osebja katastrofalne. Zdravstveni delavci so opozorili, da so razmere v begunskem centru posebej nevarne za nosečnice, obstaja pa tudi nevarnost, da bi med begunci začele širiti bolezni. V centru namreč nimajo niti tekoče vode, tako da je ljudem umivanje zelo oteženo. Po navedbah BBC-ja v Röszke sicer trenutno nameščajo ustrezno infrastrukturo za sprejem in namestitev beguncev. Tiste, ki so prispeli v soboto, so namestili v šotorsko naselje. V Mladini smo nedavno poročali tudi o tamkajšnjem »incidentu«, za katerega je odgovorna policija. Ta je proti beguncem ukrepala s solzivcem, ko so ti, po navedbah enega izmed policistov, poskušali zapustiti omenjeni begunski center, brez da bi jim pred tem vzeli prstne odtise.

Tudi v München se spopada z navalom beguncev – v soboto jih je prišlo več kot 10.000. Predstavnik tamkajšnje policije je v nedeljo dejal, da so v soboto zabeležili kar 12.2000 prihodov. V nedeljo zjutraj jih je na železniško postajo prispelo okoli 750. »Glede na sobotne številke je povsem jasno, da smo dosegli zgornjo mejo naših zmogljivosti,« je še povedal. Nemška vlada sicer že pripravlja načrte, kako begunce z vlaki mimo Münchna, kamor jih prispe največ, usmeriti neposredno proti severu Nemčije. V Mladini smo nedavno pisali o tem, da je za ogromno beguncev končni cilj prav Nemčija. Nemška vlada bo letos sprejela 800.000 beguncev, kar je štirikrat več, kot jih je sprejela lansko leto.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.