Györkös Žnidar: Številka 631 je za Slovenijo sprejemljiva

Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je na izrednem sestanku v Bruslju kolege obvestila o pripravljenosti Slovenije, da sodeluje pri premestitvi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske. Predlog, naj Slovenija sprejme 631 beguncev, je po njenih besedah sprejemljiv. Notranji ministri EU sicer po dolgi razpravi niso uspeli doseči soglasja o načelnem, političnem dogovoru o premestitvi beguncev zaradi nasprotovanja Poljske, Češke in Slovaške.

Evropska komisija predlaga, naj Slovenija v sklopu sheme za premestitev 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske sprejme 631 oseb. Na vprašanje, ali je ta številka za Slovenijo sprejemljiva, je ministrica odgovorila: »Glede na to, da smo izkazali pripravljenost sodelovati v teh programih, vsekakor ni mogoče reči, da ni sprejemljiva, ker bi to bila potem kontradiktorna odločitev.«

O predlogu za premestitev 120.000 beguncev nimamo dogovora, ki smo ga želeli, je sicer dejal evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Da je položaj dramatičen in da EU ne sme izgubljati časa, je opozoril tudi luksemburški minister za zunanje zadeve in migracije Jean Asselborn, ki je v imenu luksemburškega predsedstva vodil izredno zasedanje. Asselborn je ob tem opozoril, da je mogoče odločitev o premestitvi 120.000 beguncev iz Italije, Grčije in Madžarske sprejeti tudi s kvalificirano večino in da soglasje ni nujno. Luksemburško predsedstvo si je po njegovih besedah prizadevalo za soglasje, ker želi, da se z ukrepanjem pri soočanju z največjim izzivom po drugi svetovni vojni strinjajo vse članice.

Luksemburško predsedstvo je načrtovalo sprejetje sklepov Sveta EU, na koncu so bili sprejeti le sklepi predsedstva, kar z drugimi besedami pomeni, da se z napisanim ne strinjajo vse članice. O nekaterih točkah sklepov so se sicer strinjale vse članice, na primer o pomoči Grčiji, o seznamu varnih držav izvora, o pomenu ustreznega delovanja središč za obravnavo beguncev, imenovanih »hot spots«. Notranji ministri so sicer brez razprave potrdili julijski dogovor, ki v dveh letih predvideva premestitev 40.000 beguncev iz Italije in Grčije v druge članice unije. Pravni sklep začne veljati v torek.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.