TK, STA

 |  Politika

Slovenija v pripravah na prihod beguncev uvaja začasen nadzor na meji z Madžarsko 

Slovenija je s polnočjo uvedla začasni nadzor na meji z Madžarsko, poostren nadzor na meji s Slovenijo je zvečer uvedla tudi Avstrija. Premier Miro Cerar je zagotovil, da je vlada pripravljena na različne možne scenarije in ima zadeve pod nadzorom. Po njegovih besedah bodo v primeru prihoda posameznikov oz. skupin migrantov ali beguncev še naprej ravnali v skladu s schengensko ureditvijo na slovensko-hrvaški meji ter v skladu s pravili našega in evropskega prava. Dejal je, da je treba obvladovati položaj, pomagati ljudem v stiski, obenem pa jih obravnavati v skladu s predpisanimi postopki in upoštevati integracijske ter varnostne vidike.

Tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je poudarila, da gre za neizogiben in nujen ukrep, da pa Slovenija ostaja solidarna država ter da nadzor ne bo vplival na pravice beguncev. Ukrep je po njenem mnenju potreben, da lahko osebam, ki bodo prišle v Slovenijo, zagotovijo dostojno obravnavo, da se policistom, ki prvi pridejo v stik z begunci, olajša delo in ker morajo storiti vse, da bi se izognili ogrožanju javnega reda oz. notranje varnosti. Kot je poudarila, je bilo treba nadzor na meji uvesti pravočasno zato, da bi obvladovali situacijo in da ne bi bili priča neobvladljivemu migracijskemu toku.

Po zaprtju madžarske meje s Srbijo je vse verjetnejša sprememba begunskih poti, tudi prek Hrvaške in Slovenije. Na Hrvaškem ocenjujejo, da bo v državo v naslednjih dneh prišlo približno 4000 beguncev, od tega okoli 3000 s srbsko-madžarske meje, okoli 1000 pa s srbsko-makedonske meje.

O begunski problematiki sta se že pogovarjala notranja ministra Hrvaške in Slovenije, Ranko Ostojić in Vesna Györkös Žnidar. Kot je dejal Ostojić, sta govorila o morebitni organizaciji koridorjev za prevoz beguncev. Slovenska ministrica se na te navedbe še ni odzvala, viri pri EU pa menijo, da bi bilo takšno ravnanje v nasprotju s pravnim redom EU. Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je sicer po telefonu poklical slovenskega kolega Karla Erjavca in hrvaško kolegico Vesno Pusić ter zahteval, da Slovenija in Hrvaška spričo begunske krize spoštujeta pravila Evropske unije.

Avstrijska policija je medtem začela izvajati nadzor na mejnih prehodih Šentilj, Karavanke in Ljubelj. Šlo naj bi za nesistematični nadzor prometa, ki naj ne bi povzročal daljših zastojev.

Ministrstvo za notranje zadeve je doslej ob pomoči nekaterih občin in zasebnikov zbralo informacije in objavilo seznam več deset namestitvenih možnosti za nekaj čez dva tisoč ljudi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.