Tamara Kajtazović

 |  Svet

14-letnik, ki je bil aretiran zaradi izdelave ure

Ahmed Mohamed je nadobuden 14-letnik, ki je doma izdelal digitalno uro v upanju, da bo naredil vtis na učitelje in sošolce v prvih tednih svojega šolanja na teksaški srednji šoli MacArthur. Ker naj bi izgledala kot bomba, je eden od učiteljev poklical policijo.

Ahmed je vsem skušal dopovedati, da je naprava ura, a kljub temu ga je popoldne v razredu presenetil ravnatelj – ki je bil prav tako prepričan, da naprava deluje kot bomba. Kot poroča The Guardian, je ravnatelj pripeljal policiste, ki so Ahmeda aretirali. »Policijska uprava v Irvingu se je odzvala na sumljiv predmet na šoli. Policijska preiskava je pokazala, da predmet ni predstavljal grožnje varnosti vašemu otroku,« je zapisal ravnatelj Dan Cummings. Poleg tega je staršem priporočil, da se z otroki pogovorijo o šolskih pravilih in jih opozorijo, naj v šolo ne prinašajo predmetov, ki so prepovedani.

Teksaško mestece Irving, kjer se je incident zgodil, je bilo v preteklosti sicer tarča kritik zaradi islamofobije. Županja mesta je postala nacionalna zvezda potem, ko je islamske voditelje, ki vernikom ponujajo prostovoljno mediacijo po šeriatskem pravu, obtožila neupoštevanja ameriških sodišč.

Ahmedova zgodba je hitro sprožila buren odziv na družbenih omrežjih in v medijih po vsem svetu. Pod hashtagom #IStandwithAhmed (»držim z Ahmedom«) so izražali Ahmedu podporo, nekateri so se spraševali, ali bi bil aretiran, če ne bi bil musliman. V znak solidarnosti z Ahmedom so se mnogi fotografirali z urami, manjkalo ni niti povabil Ahmedu za obisk na priznanih fakultetah.

Odzval se je tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je na Twitterju zapisal: »Kul ura, Ahmed. Bi jo želel prinesti v Belo hišo? Več otrok bi morali navdihniti, da jim bo znanost všeč. To je tisto, kar dela Ameriko veličastno.« Obama je Ahmeda povabil, da naslednji mesec v Beli hiši prisostvuje na astronomskem večeru. Tudi prvi mož Facebooka Mark Zuckerberg je objavil podporo Ahmedu in zapisal, da ga želi spoznati, v Googlu pa so ga povabili na njihov prihajajoči znanstveni sejem.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.