Neža Mlakar

 |  Družba

Umetnika na sprehod v podporo beguncem

Dva velika zvezdnika sodobne umetnosti, Ai Weiwei in Anish Kapoor, sta se v znak solidarnosti z begunci iz Bližnjega vzhoda v četrtek sprehodila po Londonu. Kitajski odpadniški umetnik in britansko-indijski kipar sta javnost na pohodu pozvala k »človeškim, namesto političnim odzivom« na odvijajočo se begunsko krizo. Obema je na njuni več kot 12-kilometrski poti po Londonu ves čas ramena pokrivala odeja, ki je simbolizirala begunsko krizo.

Par je svoj pohod začel pri Kraljevi akademiji za umetnost, kjer Weiwei razstavlja svoja aktualna dela, končal pa pri Kapoorjevi olimpijski skulpturi v Stratfordu. Ai Weiwei, ki je pred nekaj leti imel intervju tudi za Mladino, je že pretekli teden britansko vlado pozival, naj stori več, da bi beguncem omogočila pot v Evropo. Na tiskovni konferenci za odprtje njegove aktualne razstave na Kraljevi akademiji za umetnost je dejal, da je »zelo ponosen na Nemčijo« zaradi njenega »civiliziranega« odziva na begunsko krizo. Prepričan je, da imajo Britanci tudi veliko sočutja in da bi vlada morala delovati v skladu s tem.

Kitajski umetnik Ai Weiwei je trenutno verjetno najprepoznavnejši sodobni umetnik na svetu. Eden izmed razlogov za njegovo široko prepoznavnost je gotovo tudi to, da so mu kitajske oblasti zaradi njegovih družbenokritičnih umetniških projektov na podlagi neresničnih očitkov pred leti onemogočile zapustiti domovino, nekaj časa pa je bil celo v hišnem priporu. V tujino je smel odpotovati šele julija letos in izbral si je Nemčijo. Anish Kapoor pa je britansko-indijski umetnik, najbolj prepoznaven po svojih izstopajočih skulpturah. Ena izmed njih je skulptura Cloud Gate v Milenijskem parku v Chicagu, ki se je je zaradi njene oblike, ki spominja na zrno fižola ali ledvico, prijelo ime The Bean, ali pa denimo Dirty Corner, ki je med Francozi nedavno zbudila nekaj kontroverznosti zaradi svoje oblike.

Anish Kapoor je skupaj z Jamiejem Oliverjem, Keiro Knightley, Judom Lawom, Michaelom Cainom, Colinom Firthom, Benedictom Cumberbatchom in številnimi drugimi britanskimi ustvarjalci nedavno sopodpisal tudi sporočilo v podporo beguncem, poroča Guardian. Umetnikov, ki dvigajo glas v podporo humanemu ravnanju z begunci, pa je vse več tudi pri nas. Nedavno smo objavili pismo Društva pisateljev Slovenije o problematiki beguncev ter video, v katerem znani Slovenci ljudi pozivajo k solidarnosti. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.