Anže Lebinger, STA

 |  Družba

V Posavju pripravljeni na nudenje nujne medicinske pomoči

© Borut Krajnc

V Splošni bolnišnici Brežice so se z ministrstvom za zdravje dogovorili, da bo nujno medicinsko pomoč za prebežnike od ponedeljka usmerjala brežiška bolnišnica. Sprejeli so tudi ukrepe za zagotavljanje zadostnega števila zdravnikov. Koordinacijo nujne zdravstvene službe v brežiškem sprejemnem centru za begunce pokriva brežiški zdravstveni dom, kjer pa poleg svojih družinskih in splošnih nimajo dodatnih zdravnikov za opravljanje urgentne službe. Če se bo potreba po nujni medicinski pomoči okrepila ali pa stanje še bolj zapletlo, ti tudi ne bodo zadostovali. Ministrstvo za zdravje je zaradi tega dalo navodilo, da se v nujno medicinsko pomoč za begunce vključijo vsi trije posavski zdravstveni domovi: brežiški, krški in sevniški, ter brežiška bolnišnica.

Hkrati je odredilo, da vse območne specializante odpokličejo iz drugih zdravstvenih ustanov in da ti pridejo pomagat v domačo regijo, kjer jih bodo ustrezno razporedili. Koordinacijo in razporejanje nujne medinske pomoči za prebežnike bo, potem ko so za njeno razporejanje skrbeli v brežiškem zdravstvenem domu, prevzela brežiška bolnišnica, kjer so za to delo imenovali manjši krizni štab.

V brežiškem sprejemnem centru oziroma v tamkajšnjem šotorišču pri zagotavljanju osnovne medicinske pomoči pomagajo še prostovoljci Rdečega križa. Nekoliko težje primere obravnavajo v zdravstveni ambulanti na brežiški policijski postaji, kjer jih pregleda in jim pomaga dežurni zdravnik z medicinsko sestro, najbolj resne primere pa premestijo v brežiško bolnišnico. Večjim potrebam se bodo prilagajali sproti, ministrstvo za zdravje je za dodatno pomoč zadolžilo tudi novomeški zdravstveni dom. Enako velja za potrebe po reševalnih vozilih oziroma reševalnih ekipah.

O humanitarnih organizacijah, ki po Sloveniji zbirajo sredstva za pomoč beguncem, smo pisali na Mladini. Dobrodošla je tako materialna kot finančna pomoč.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.