Anže Lebinger, STA

 |  Družba

Cerar: Dogovor notranjih ministrov EU je korak naprej

Nihče ni ilegalen (Rigonce)

Nihče ni ilegalen (Rigonce)
© Uroš Abram

Premier Miro Cerar je dogovor notranjih ministrov EU o premestitvi 120 tisoč beguncev znotraj unije označil za korak naprej v iskanju skupnega evropskega odziva. Toda to so »šele posamezne rešitve«, ki jih bo treba domisliti še na ravni evropskega sveta in institucij ter preliti v koherentno celoto ukrepov, je dodal. Dokončnega dogovora Cerar ne pričakuje na izrednem vrhu EU, ki ga zaradi vse večje migracijske dinamike sklicuje predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Pričakuje pa ga v naslednjih tednih in mesecih.

Da je Slovenija zadovoljna z dogovorom o premestitvi beguncev, je poudarila tudi notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar. Članice so se dogovorile za prožen mehanizem, ki tudi Sloveniji omogoča, da lahko v primeru velikega migracijskega pritiska uporabi shemo za premestitev beguncev z njenega ozemlja po drugih članicah.

Ministri so dosegli dogovor o razporeditvi dodatnih, a ne s soglasjem, temveč z veliko večino, je sporočilo luksemburško predsedstvo. Proti so bile Češka, Slovaška, Madžarska in Romunija, Finska pa naj bi se vzdržala. 120 tisoč oseb iz Italije in Grčije v dveh fazah: v prvi fazi 66 tisoč oseb iz Italije in Grčije, v drugi fazi čez 12 mesecev pa še 54 tisoč oseb, je pojasnila naša notranja ministrica. Slovenija naj bi sicer v sklopu dogovora o premestitvi beguncev v obeh fazah sprejela 613 beguncev, podobno kot je predlagala Evropska komisija.

Miro Cerar je napovedal, da bo na srečanju na izrednem vrhu EU eden tistih, ki bodo pozivali k skupni evropski rešitvi. Njegovo srečanje s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem pred izrednim vrhom bo namenjeno predstavitvi položaja v Sloveniji.

O zadnjem telefonskem pogovoru s hrvaškim premierjem Zoranom Milanovićem je Cerar dejal, da je bil informativne narave, šlo je za seznanjanje z razmerami na Hrvaškem. »Opozoril sem ga na to, da je treba še izboljšati sodelovanje policij na mejnem prehodu Bregana-Obrežje, ker smo na naši strani zaznali, da na hrvaški strani ni bilo zadostne kooperativnosti.« Po besedah Cerarja sta z Milanovićem dosegla dogovor, da bo hrvaški premier glede tega storil, kar je mogoče.

Na tej povezavi si lahko ogledate Mladinino fotoreportažo z južne meje.>>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.