Mesto priložnosti

Ali lahko Ljubljana iz mesta nakupov preraste v mesto priložnosti?

BTC že zdaj odlikuje razvojna dinamika, v prihodnosti pa lahko preraste v osrednji gospodarski generator v regiji

BTC že zdaj odlikuje razvojna dinamika, v prihodnosti pa lahko preraste v osrednji gospodarski generator v regiji
© HosoyaSchaeffer Architects

Mesta pogosto primerjamo z živimi organizmi. So stičišča različnih poti, interesov, hotenj. Stalno se spreminjajo in prilagajajo. Še nedavno je veljalo, da naj bi bil prebivalec mesta uglajen meščan, ki se med potjo na imenitno delovno mesto odpravi po kruh v bližnjo pekarno in po zelenjavo na tržnico, pripravi kosilo za ožje sorodstvo, popoldan pa nameni nakupom, pohajanju po mestni promenadi in posedanju po kavarnah. Danes, ko doživljamo dinamično rast in razraščanje predmestij, se je definicija prebivalcev mesta spremenila in prilagodila. Večina prebivalcev sodobnega, razpršenega mesta živi in dela na mestnem obrobju, njihovo življenje je nestanovitno in samo redko ujeto v vnaprej določene urnike; odločajo se glede na trenutna hotenja in možnosti, ki jih ponuja bližnja urbana infrastruktura. Podobno kot drugod po svetu opazujemo spremembe tudi v Ljubljani. Poslovno-trgovsko življenje tu poteka večinoma v predmestjih, mestno središče je postalo predvsem prostor oddiha, kulture, zabave, turizma in občasnega druženja.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.