Tamara Kajtazović

 |  Družba

»Alarmantno visoka raven debelosti v Evropi«

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v najnovejšem poročilu opozorila, da Evropejci postajajo »alaramantno« debeli in imajo prekomerno težo. Po njihovih ocenah naj bi imelo kar 58.6 odstotka Evropejcev prekomerno težo, 23 odstotkov pa je debelih.

Oseba ima prekomerno težo, ko je indeks telesne mase višji od 25, debelost pa označuje indeks, višji od 30. WHO ocenjuje, da sta v večini evropskih držav debelost in prekomerna teža v porastu, poroča EU Observer. »Debelost je eden največjih izzivov za zdravstvo v 21. stoletju, saj drastično poveča tveganje za razvoj bolezni, kot so bolezni srca in ožilja, raka in sladkorne bolezni,« pišejo. Največjo stopnjo prekomerne teže in debelosti imajo Turčija, Velika Britanija, Poljska, Češka in Izrael, sicer pa Evropa zaostaja samo za Amerikama.

V Mladini je Staš Zgonik pisal, da je debelost, ne glede na drugačne poglede v splošni javnosti, v veliki meri odvisna tudi od genov. Vsekakor je življenjski slog prav tako odločilnega pomena, a geni lahko nalogo ohranjanja vitkosti izdatno otežijo, v nekaterih primerih pa tudi onemogočijo. »Izsledki številnih raziskav kažejo, da v povprečju polovico razlik, ki jih vidimo med ljudmi, povzročijo razlike v genotipu. To je za tako kompleksno lastnost, kot je debelost, precej,« je za Mladino povedal dr. Simon Horvat, strokovnjak za genetiko z oddelka za zootehniko ljubljanske Biotehniške fakultete in Kemijskega inštituta. 

WHO je zaskrbljena tudi nad porabo alkohola in tobaka v Evropi - po podatkih WHO ima namreč Evropa med vsemi regijami najvišjo stopnjo porabe alkohola in tobaka. Prebivalci evropske regije popijejo na leto povprečno 11 litrov čistega alkohola, 59 odstotkov jih ima prekomerno težo ali so debeli, 30 odstotkov pa jih kadi.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.