Igor Mekina

 |  Svet

OZN: nagrada za križanje in obglavljanje

© Arhiv Mladine

Savdska Arabija, ena od najbolj represivnih držav na svetu, ki pravkar izvaja s strani OZN nedovoljeno vojaško intervencijo v Jemnu ter država, ki v povprečju izvede najmanj eno obglavljanje vsake dva dni (in je nedavno odprla novih osem delovnih mest za rablje, da bi zadostila potrebam po obglavljanju), je nedavno doživela nov diplomatski »uspeh«, zaradi katerega je požela zgražanje po vsem svetu. Savdski Arabiji je bilo namreč predano predsedovanje Svetu za človekove pravice v OZN. Toda to še ni vse.

O tem, da je imenovanje veleposlanika Savdske Arabije pri Združenih narodih Faisal bin Hasan Trad za predsednika Sveta za človekove pravice pri OZN sporno, smo pisali v Mladini>> 

Naključje je hotelo, da je bilo zaradi spleta okoliščin videti, kakor da je nato Savdska Arabija ta dogodek proslavila na še posebej okruten način – z napovedjo, da bo najprej obglavila, nato pa še križala savdskega političnega aktivista, ki je bil »kriv« sodelovanja v protivladnih demonstracijah. Po prepričanju oblasti v Savdski Arabiji namreč zgolj obglavljanje včasih ni dovolj, zato je potrebno še »križanje«, ko je že obglavljeno truplo kaznovanih še tri dni po kazni na voljo za javne oglede zvedave publike. Ta kazen sedaj čaka tri lokalne aktiviste, med njimi pa sta dva, ki sta bila v času storitve svojih »kaznivih dejanj« še otroka oziroma najstnika. Obglavljeni in križani naj bi tako bili šejk Nimr Bakr al-Nimr, 53-letni šiitski kritik savdskega režima in dva najstnika, Ali Mohamed al-Nimr in Davoud Husein al-Marhon. Vsi trije so bili aretirani leta 2012, v policijski akciji zoper demonstrante med protesti v pokrajini Katif. Po procesu, v katerem ni manjkalo niti kršitev sicer s sodobnimi standardi skreganimi savdskimi zakoni, je bil al-Nimr obsojen na smrt s križanjem zaradi »žalitve kralja« ter zaradi verskih pridig, ki so »ogrožale narodno enotnost«. Enake obtožbe so zadele tudi oba najstnika, ki sta bila v času storitve svojih dejanj stara 17 let. Oba sta imela težave z dostopom do odvetnikov, v zaporu pa so ju tudi mučili, da bi od obeh pridobili »priznanja« na procesu, ki je bil seveda zaprt za javnost.

Savdska Arabija je samo doslej izvršila smrtno kazen nad 100 obsojenimi, večinoma z obglavljanjem. Zato ni nenavadno, da so številne države ob izboru Savdske Arabije za predsedujoče Sveta za človekove pravice nad takšno zasedbo tega mesta izrazile svoje ostro nasprotovanje. Ne seveda vse. Savdska Arabija je že od konca druge svetovne vojne glavni zaveznik ZDA v regiji, ZDA pa se nad ravnanji svojega zaveznika skoraj nikoli ne zgražajo. Prav nasprotno. Glenn Grenwald je v Interceptu ostro kritiziral ravnanje ameriškega State Departmenta, ki je celo pozdravilo in izrazilo svoje zadovoljstvo nad savdskim prevzemom Sveta OZN za človekove pravice zato, ker gre za ameriškega zaveznika. »Kot sem dokumentiral že pred dvema tednoma zahvaljujoč prijaznemu priznanju enega od 'višjih ameriških uslužbencev', ki želi ostati anonimen, imajo ZDA rade režime, ki kršijo človekove pravice in so jih tudi zmeraj imele, pod pogojem, da 'sodelujejo' … Edini primeri, ko se ameriška vlada pretvarja, da jih vsaj malo zanimajo človekove pravice, so primeri, ko človekove pravice kršijo 'države, ki ne sodelujejo',« je zapisal Glenn Greenwald.

V primeru Savdske Arabije ti pogoji seveda niso izpolnjeni. Savdska Arabija je glavni ameriški oskrbovalec z nafto, v ZDA pa vsako leto kupi na milijarde dolarjev ameriških vrednostnih papirjev in orožja. Tudi zato lahko z ameriško pomočjo izvaja agresijo na Jemen, v katerem je pred pol leta prišlo do prevrata, ter vsakodnevno bombardira to državo brez protiletalske obrambe tako, da je bilo ob napadih doslej več kot 90 odstotkov žrtev civilistov. Ista Savdska Arabija je s svojo retrogradno interpretacijo islama, ki jo razširjajo njeni kleriki, tudi poskrbela za razraščanje tistega verskega fanatizma, ki je Bližnji vzhod spremenil v pogorišče, z milijardami dolarjev in transporti orožja pa je še posebej odgovorna za razplamtevanje državljanske vojne v Siriji – državi, v kateri so imele ženske enake pravice do izobrazbe kot moški in niso imele obveznosti, da si pokrivajo lase ali obraze. In prav tako ni nenavadno, da ISIS uporablja enako tehniko »križanja« pri svojem izvajanju terorja. Kako naj bi bila država, ki je ISIS-u pravzaprav v precejšnji meri »vzor« del »koalicije« proti ISIS-u pa verjetno razumejo le v Pentagonu.

Že ob izboru Savdske Arabije na njen položaj predsedujoče Sveta za človekove pravice so mnogi zato izražali svoje zgražanje nad savdsko diplomatsko »zmago«. Ensaf Haidar, soproga savdskega blogerja Raifa Badavija, ki je bil obsojen na 1000 udarcev z bičem zaradi zahtev po svobodi govora v državi, je to imenovanje označila kot »škandalozno« in dejala, da »nafta tepta človekove pravice«. Še bolj škandalozno je, da bodo sedaj Savdijci kot predsedujoči lahko izbirali »strokovnjake« za človekove pravice v državah, kjer imajo OZN posebne zadolžitve glede varovanja človekovih pravic. Izvršni direktor organizacije UN Watch Hillel Neuer je podobnega mnenja. Dejal je, da »ima Savdska Arabija najslabše razmere glede verske svobode in pravic žena na svetu« ter da je zadnje imenovanje dokaz, »da je v našem svetu nafta še naprej pomembnejša od človekovih pravic«.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.