Tamara Kajtazović

 |  Svet

Shell opušča aktivnosti na Arktiki

Nizozemska naftna družba Shell je ustavila aktivnosti raziskovanja arktične nafte, ki so jim okoljevarstveniki že dalj časa nasprotovali. Shell sicer ni uklonil pritisku aktivistom, ampak naj bi aktivnosti prenehal zaradi slabih rezultatov v eni od ključnih vrtin.

V presenetljivi izjavi za javnost je Shell iznenada najavil prenehanje raziskovalnih aktivnosti na Aljaski. Družba je dejala, da niso našli dovolj količin nafte in plina, poroča BBC. Družba je do sedaj za raziskovalno dejavnost na arktičnem območju porabila okrog sedem milijard dolarjev. »Shell še vidi pomemben potencial za raziskovanje na tem območju, ki bo zagotovo strateškega pomena za Aljasko in ZDA,« je dejal predsednik ameriškega Shella Marvin Odum. »A zaenkrat so bili rezultati na tem območju razočaranje,« je dodal.

Nekdanji šef družbe British Petroleum Lorde Browne je za britanski BBC dejal, da je Arktika tvegano območje za raziskovanje in izjemno drago za razvoj. Kot smo že pisali, ima Arktika veliko naravnih bogastev – po oceni geoloških raziskav ZDA naj bi območje imelo osmino svetovne neizkoriščene nafte in četrtino plina. Pridobivanje nafte in plina je tam tako in tako zelo drago, padajoče cene nafte pa so okoliščine za arktične energetske vire še poslabšale. Vendar si države kljub temu želijo zagotoviti pravice do območja, nedavno se je Rusiji, Kanadi in ZDA v boju za arktični teritorij pridružila še Danska

Nevladna okoljska organizacija Greenpeace se sicer že dalj časa bori za zaščito arkitčnega območja s kampanjo »Save the Arctic«, s katero opozarja na nevarnosti, ki grozijo Arktiki zaradi podnebnih sprememb. Preprečiti želijo izkoriščanje naravnih virov na Arktiki in poudarjajo, da je vrtanje nafte na Arktiki izjemno nevarno in tvegano, razlitje nafte pod ledenimi površinami pa bi imelo katastrofalne posledice. Kot smo pisali, je bila Greenpeacova kampanja med drugim uspešna pri pozivih h koncu sodelovanja med Shellom in Legom: V Greenpeacu so bili prepričani, da Lego s sodelovanjem s Shellom postavlja dobiček pred zavezami, ki jih je podjetje naredilo v preteklosti - izvršni direktor Lega Jørgen Vig Knudstorp je namreč dejal, da želi Lego pozitivno učinkovati na družbo in planet, ki ga bodo otroci podedovali. 

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.