Tamara Kajtazović

 |  Svet

Pred Združenimi narodi prvič zaplapolala palestinska zastava

Generalna skupščina Združenih narodov je 10. septembra s 119 glasovi za, 45 proti in 8 vzdržanimi sprejela resolucijo, ki dovoljuje dvig palestinske zastave pred sedežem Združenih narodov v New Yorku. Zastava je sedaj zaplapolala ob 193 zastavah držav članic ZN, zgodovinski dogodek pa je palestinski predsednik Mahmud Abas pospremil z govorom pred Generalno skupščino ZN, v katerem je napovedal, da se Palestina ne bo več držala mirovnega sporazuma iz Osla, dokler ga tudi Izrael ne bo spoštoval.

Med podporniki resolucije je bila tudi Slovenija, proti pa so med drugimi glasovali Izrael, ZDA in Avstralija. Kot poroča AlJazeera, je Abas poudaril, da dvig zastave predstavlja trenutek upanja za Palestino, slovesnost pa je posvetil »mučenikom, zapornikom, ranjenim in tistim, ki so žrtvovali svoja življenja za dvig zastave,« ki je po njegovih besedah ob tem pa pozval mednarodno skupnost k priznanju palestinske države, kar bi po njegovih besedah na miroljuben način končalo palestinsko-izraelski konflikt. 

V govoru pred Generalno skupščino je Abas dejal, da Palestine nič več ne zavezujejo dogovori, sklenjeni z Izraelom, saj jih slednji ne spoštuje, zato tudi Palestina ne bo več zavezana k njihovi implementaciji. Poudaril je, da je status quo na palestinskih ozemljih nevzdržen in pozval Izrael, da začne izvajati svoje mednarodnopravne dolžnosti, ki jih ima kot okupacijska sila. Kot piše AlJazeera, je šlo bolj za opozorilo kot deklaracijo, saj je bila Abasova retorika precej ohlapna.

Kot poroča STA, mirovni sporazum iz Osla, ki naj bi Palestincem prinesel lastno državo in Izraelu mir, že dolgo velja za bolj ali manj mrtvega. Pri doseganju zgodovinskega dogovora pred več kot 20 leti je pomembno vlogo odigral tedanji predsednik ZDA Bill Clinton. Arafat, Rabin ter dolgoletni izraelski predsednik, premier in minister Šimon Peres so leta 1994 na ta račun prejeli Nobelovo nagrado za mir. S sporazumom sta izraelska država in Palestinska osvobodilna organizacija (PLO) prvič de facto priznali druga drugo. A dogovorjene zaveze - med drugim o tem, da bodo Palestinci v petih letih dobili svojo državo in se v zameno odpovedali napadom na Izrael - ostajajo neuresničene.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.