Anže Lebinger, STA

 |  Svet

Amnesty poziva k razčiščevanju indonezijskega genocida

Mednarodna nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International je ob 50. obletnici zatrtja državnega udara v Indoneziji, za katerega so okrivili komuniste, pozvala državo in njeno vodstvo k bolj dejavnemu razčiščevanju pobojev v 60. letih. To je bil eden najhujših množičnih pobojev 20. stoletja. Tamkajšnja oblast je med letoma 1965 in 1966 izvršila pokol nad nasprotniki vlade. Pod poveljstvom generala Suharta so varnostne sile izvajale čistke po celotnem indonezijskem otočju. Umorjenih je bilo več kot milijon ljudi. Do danes za ta dejanja ni odgovarjal noben, mnogi izmed morilcev uživajo celo status junaka.

Pobili so vse, ki so imeli tudi najmanjše povezave s komunisti, pogosto je bil dovolj že sum. Več sto tisoč ljudi je bilo zaprtih, mnogi na dolgoletne zaporne kazni. Suharto je po zatrtju državnega udara nato Indoneziji s trdo roko vladal 32 let. Boj proti komunistični grožnji pa je bil eden njegovih glavnih ciljev. Za mnoge, ki so v imenu boja proti komunizmu izvajali pokole, pa tudi priročen izgovor za različna maščevanja.

Po koncu Suhartove diktature leta 1998 je sicer prišlo do nekaj pobud, da bi razčistili dogodke tega mračnega obdobja, vendar napredka praktično ni. Podobno je tudi po lanskoletnem prihodu novega predsednika Joka Widodoja, ki je sicer obljubljal, da bo popravil pretekle krivice in kršitve človekovih pravic.

V organizaciji Amnesty International menijo, da se zadeve premikajo prepočasi. »Pet desetletij je odločno preveč za čakanje na pravico v enem največjih množičnih pobojev naše dobe,« je ob obletnici dogodkov dejal indonezijski predstavnik Amnesty Internationala Papang Hidayat.

O dveh odličnih dokumentarcih ameriškega režiserja Joshua Oppenheimerja na temo indonezijskega genocida smo že pisali na Mladini.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.